Asociația Studenți pentru viață a promovat de-a lungul timpului necesitatea educației pentru familie în școli și a susținut că educația sexuală în forma pe care o propun cei care militează pentru introducerea obligatorie a acesteia nu rezolvă problemele cu care se confruntă adolescenții în privința sexualității. Principalul motiv pentru care avem convingerea că este nevoie de educație pentru familie și nu de educație sexuală este faptul că educația sexuală transmite informații incomplete, nu reduce sarcinile nedorite și nu previne în totalitate bolile cu transmitere sexuală, în timp ce educația pentru familie are în vedere o perspectivă completă asupra educației și formării adolescenților pentru viața de familie.
La întrebarea: „De ce educația sexuală transmite informații incomplete, nu reduce sarcinile nedorite și nu previne în totalitate bolile cu transmitere sexuală?” răspunde în continuare doamna Miriam Grossman, doctor în științe medicale din SUA, autoarea cărții „Ce anume îl învățați pe copilul meu?”:
„Potrivit unui raport de la Centrul pentru Controlul Bolilor, una din patru adolescente din Statele Unite are o infecție cu transmitere sexuală.1 Când acest fapt a ajuns în mass-media, părinții au fost îngroziți, specialiștii în sănătate au fost șocați, iar Centrul pentru Controlul Bolilor a vorbit despre „un apel la trezire”2. A fost emisă o declarație de către președintele Consiliului pentru Educație și Informare despre Sexualitate (SIECUS) din SUA. Cifrele, se spunea, erau „zguduitoare”, și „deranjante”. Ele reprezentau „un eșec nejustificabil”3 Reacția lor îmi amintea de o scenă dintr-un film clasic, Casablanca. Cunoașteți momentul când căpitanul Renault îi spune lui Rick că e „șocat – șocat!– să descopere că acolo se joacă jocuri de noroc”, apoi să colecteze în tăcere câștigurile. Faptul că 3,24 milioane de fete din SUA au o boală cu transmitere sexuală ar trebui să nu vină ca un șoc, mai ales pentru SIECUS și principalii săi adepți, Advocates for Youth (AFY) și Planned Parenthood. Această pandemie este o consecință directă a viziunii și idealurilor lor.
În vremurile de azi, oricine își „explorează” sexualitatea are riscul de a se infecta cu aproximativ două duzini de bacterii diferite, viruși, paraziți și ciuperci. Iar infecția cel mai probabil poate apărea foarte curând după debutul sexual. Cine suferă cel mai mult? Fetele. Una dintre multitudinile date pe care nu le spun educatorii de educație sexuală este faptul că fetele sunt din punct de vedere anatomic mai vulnerabile la bolile cu transmitere sexuală decât băieții. De asemenea, ei trec sub tăcere faptul că deceniile de educație sexuală au eliberat societatea de grija a două boli cu transmitere sexuală (sifilisul și gonoreea), doar pentru a scoate la iveală peste douăzeci de asemenea boli, inclusiv viruși incurabili, unul dintre care este el mai adesea fatal: HIV.
Iar această întrebare nu este niciodată pusă: ce fel de virus nou există, ce se răspândește nedetectat? E vreo epidemie pe drum?
Există lucruri pe care trebuie să le cunoașteți în legătură cu prezervativele – ceea ce educatorii de educație sexuală numesc „protecție”. Majoritatea adolescenților nu le utilizează corect și frecvent. Chiar și atunci când le folosesc corespunzător pot apărea atât sarcina, cât și infecția. Iată de ce atât de mulți furnizori de servicii de sănătate le dau vești proaste tinerilor lor pacienți care insistă: Dar noi am folosit prezervativ, de fiecare dată!
Aceste victime tinere sunt supărate deoarece chiar și după e au urmat regulile, după ce au fost responsabili, au probleme: folosirea unui prezervativ le-a creat un fals sentiment de siguranță5. Și mai trebuie să menționez că latexul nu oferă nici o protecție împotriva suferinței emoționale care urmează adesea comportamentului sexual al adolescentului6.
Dr. Jacobs este specialist în boli infecțioase în Montgomery Country, statul Maryland. Ea a fost instruită de Institutele Naționale de Sănătate (INS), ajungând acolo la începutul anilor 1980, când a început marea plagă SIDA. SIDA era un mister în acei ani. Unitatea de îngrijire intensivă și departamentul de imunologie al INS era plin de tineri care trebuiau să fie sănătoși și înfloritori. După ce veneau puhoi din San Francisco, Los Angeles și New York la cel mai bun institut de cercetare și îngrijire extinsă, toți mureau.
După șapte ani la INS, ea a lucrat șapte ani la Spitalul Veteranilor din Washington, unde aceleași scenarii au continuat. Știința încă nu avea niciun răspuns. Ca mulți medici profesioniști care au îngrijit pacienți cu SIDA, pe parcursul anilor ’80 ai secolului trecut, Jacobs a văzut și a trecut prin multă tristețe.
În anul 2005 Dr. Jacobs era considerată ca fiind unul dintre cei mai buni medici ai Districtului Columbia. La cererea unei mame îngrijorate, ea a analizat un material video7 care le era arătat elevilor de clasa a zcecea, ca parte a unui curs de dezvoltare umană și viață de familie, nou, elaborat, prezentat în școlile publice din comitatul Montgomery. În acest video intitulat „Protejează-te” („Protect Yourself”), se afirma că prezervativele oferă 98% protecție împotriva sarcinii și infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Aceasta presupunea că acel nivel aproape perfect de protecție era eficient în timpul unui act sexual anal, oral sau vaginal.
Dr. Jacobs era alarmată: Asta era complet greșit. În primul rând, 98% din protecție se referea la evitarea sarcinii, nu infecție, protecție ce este atinsă, potrivit studiilor, de către cuplurile de adulți cu „utilizare perfectă” a prezervativelor. Puțini oameni reușesc să utilizeze prezervativul „perfect” – sistematic și corect. Mult mai comună este „utilizarea tipică” – prezervativul nu este folosit pentru toate actele, iar când este folosit, este de obicei folosit incorect. În cazul „utilizării tipice” de către adulți, studiile arată că prevenția sarcinii scade la 85%. Luând în calcul imaturitatea adolescenților, utilizarea de alcool înainte de relațiile sexuale, și alți factori, utilizarea tipică de către adolescenți a prezervativelor ar putea fi de așteptat să prevină sarcina la o rată mult mai mică.
Dr. Jacobs știa că cuantificarea gradului de protecție pe care îl conferă prezervativele față de infecție nu este o chestiune simplă. Chiar un grup de 28 de experți au avut un moment dificil în legătură cu această chestiune. Institutele Naționale de Sănătate, Centrele pentru Controlul Bolilor și Administrația pentru Medicamente și Alimentație i-a întrunit e cei 28 de experți în 2001, și i-a întrebat: „Care este dovada științifică în ceea ce privește eficacitatea utilizării prezervativului din latext pentru bărbați în prevenirea transmiterii bolilor cu transmitere sexuală în timpul relației sexuale vaginale?”8
Răspunsul la această întrebare a fost – și încă mai este – „Depinde”.9 Deși latexul este în mod fundamental impermeabil față de toate organismele transmise pe cale sexuală, germenii și sperma pot scăpa peste margini. În cel mai bun caz, protecția împotriva HIV are o reducere estimată de 80%10 a riscului de transmitere, în utilizarea perfectă, în timpul actului sexual vaginal.11
Reducerea riscului de infecții transmise prin secreții variază de la 26% (Chlamydia) la 62% (gonoreea)12. Într-un studiu pe adolescete afro-americane active sexual, în ciuda folosirii 100%, una din cinci s-a infectat cu Chlamydia, gonoreea sau trichomonas în decurs de 28 de luni.13
Protecția împotriva infecțiilor transmise de la piele la piele este compromisă, din cauză că uneori prezervativul nu oferă acoperirea zonei. Alte cercetări arată că utilizarea perfectă a prezervativului reduce doar riscul herpesului genital cu 25-50%14. Studii extinse au descoperit o eficacitate mică sau zero în prevenirea transmiterii HPV.15
Prioritatea instructorilor de educație sexuală din țara noastră este să promoveze libertatea sexuală și nu să împiedice infecțiile și suferința emoțională. Părinții, educatorii și furnizorii de servicii de sănătate tre buie să transmită copiilor același mesaj: În acest moment, bolile cu transmitere sexuală sunt în afara oricărui control. Niciodată nu ne-am confruntat cu o criză ca aceasta. Aceste infecții sunt dureroase și sâcâitoare, și pot chiar să vă pună viața în pericol. Prin urmare, doriți să le evitați cu orice preț. Fetele sunt în special vulnerabile. Sănătatea și viitorul sunt valoroase. Nu riscați să deveniți unul dintre cei mulți care își pun întreaga lor încredere într-un vaccin16 sau într-o bucată de latex. Fiți inteligenți, întârziați activitatea sexuală până când deveniți adulți și încercați să găsiți pe cineva care a așteptat la fel. Cu cât mai mult de apropii de acest ideal, cu atât ai multe sunt șansele de a te bucura de o viață lipsită de griji.
Miriam Grossman, Ce anume îl învățați pe copilul meu?, Provita Media, 2015
1Comunicat de presă, 2008, Conferința Națională de Prevenire a Bolilor cu Transmitere Sexuală, 11 martie 2008; disponibil online la: http://www.cdc.gov/stdconference/2008/media/release-11march2008.htm
2Dr. John Douglas, într-un interviu la The Early Show, CBS News, 12 martie 2008.
3Declarația președintelui SIECUS, Joseph DiNorcia Jr. despre noi date privind ratele bolilor cu transmitere sexuală la adolescenți, www.siecus.org/media/press/press0166.html.
4Victoria Stagg Elliott „Plans sought to curb teen girls’ high STD rate”, amednews.co, 14 aprilie 2008; disponibil online la http://www.ama-assn.org/amednews/2008/04/14/hlsa0414.htm.
5Un studiu recent al femeilor adulte a descoperit că probabilitatea eșecului contracepției din cauza coitus interruptus (18%) și prezervativului (17%) sunt similare: Kathryn Kost, Susheela Singh, Barbara Vaughan, James Trussell și Akinrinola Bankole „Estimates of contraceptive failure from the 2002 National Survey of Family Growth”, Contraception 77, nr. 1 (ianuarie 2008): p.10-21. Institutul Guttmacher „Get’In the Know’; Questions about Pregnancy, Contraception and Abortion”, relatează că procentajul femeilor care vor deveni însărcinate în primul lor an de utilizare a prezervativelor masculine este de 2% pentru „utilizarea perfectă” și 15% pentru „utilizarea tipică” Ei relatează, de asemenea, că femeile care au făcut un avort, după utilizarea adecvată a prezervativului, 42% au spus că prezervativul a alunecat. Disponibil online la http://www.guttmacher.org/in-the-know/prevention.html. De asemenea, vezi Rachel K. Jones, Jaqueline E. Darroch și Stanley K. Henshaw „Contraceptive Use Among U.S. WomenHaving Abortions in 2000-20001”, Perspectives on Sexual and Reproductive Health 34, nr. 2 (2002): p.294-303; despre utilizarea inconsistentă a prezervativelor la adulți vezi „American College Health Association – National College Health Assessment (ACHA – NCHA), primăvara 2004, Reference Group Data Report, Journal of American College Health 54, nr 4 (2004): 207.
6Joseph J. Sabia și Daniel I. Rees, „The effect of adolescent virginity status on psyhological well-being”, Journal of Health Economics 27, nr. 5 (2008): 1368-1381.
8Citizens for Community Values, „Workshop Summary: Scientific Evidence on Condom Effectiveness for Sexually Transmitted Diease (STD) Prevention” (12-13 iunie 2000), http://www.ccv.org/downloads/pdf/CDC_Condom_Study.pdf.
9King K. Holmes, Ruth Levine și Marcia Weaver, „Effectiveness of condoms in preventing sexually transmitted infections”, Bulletin of the World Health Organization 82, nr. 6 (iunie 2014): 454-461.
10Aceasta a fost o analiză a mai multor studii. Gama reducerii riscurilor a fost de 39-45%.
11Susan Weller și Karen Davis, „Condom effectiveness in reducing heterosexual HIV transmissions”, Family Planning Perspectives, 31, nr. 6, (noiembrie-decembrie 1999): 272-279.
12Jorge Sanchez, Pablo Campos, Barry Courtois, Lourdez Gutierrez, Carlos Carillo et. al., „Prevention of sexually transmitted diseases in female sex workers: perspective evaluation of condoms promotion and strengthened STD services”, Sexually Transmitted Diseases 30, nr. 4, (aprilie 2003): 273-279; Richard Crosby, Ralph DiClemente, Gina Wingood, Delia Lang și Kathy Harrington, „Value of Consistent Condom Use a study of sexually transmitted dsease prevention among African American adolescent female”, American Journal of Public Health 93, nr 6, (iunie 2003): 901-902.
13Studiul a examinat doar 3 boli cu transmitere sexuală și, prin urmare, nu reflectă posibila achiziție a altor BTS, inclusiv HIV, herpes, sifilis și virsusul uman papilloma (HPV) vezi Richard Crosby et. al. „Value of Consistent Condom Use a study of sexually transmitted dsease prevention among African American adolescent female”, American Journal of Public Health 93, nr 6, (iunie 2003): 901-902.
14Judith Shaly, Melissa McClung, Jennifer Patnaik și John Douglas, „Comparison of sexually transmitted disease prevalence by reported level of condom use among patiens attending an urban sexually transmitted disease clinic”, Sexually Transmited Diseases 31, nr. 3 (martie 2004): 154-160; Ana Wald, Andria G.M. Langerberg, Elizabeth Kranz, John M. Douglas Jr., H. Hunter Handsfield, Richard P. DiCarlo, Adaora A. Adimora, Allen E. Izu, Rhoda Ashley Morrow și Lawrence Corey, „The relationship between condom use and herpes simplex virus acquisition”, Annals of Internal Medicine 143, nr. 10 (15 noiembrie 2005): 707-713
15Când publicul este informat cu referire la eficacitatea prezervativului de către Centrele pentru Controlul Bolilor și alte autorități, sunt utilizați termeni precum „eficacitate înaltă”, „foarte bună”, și „semnificativă”. Deși nu există nici o îndoială că utilizarea adecvată a prezervativelor previne anumite infecții până la un anumit nivel, ar fi etic să amintim oamenilor că aceasta se referă strict la actul sexual vaginal și să oferim statistici reale, așa încât ei să poată lua decizii informate despre comportamentul lor. Din ce am putut deduce, „semnificativ” se referă uneori la „semnificativ din punct de vedere statistic”, un nivel de protecție pe care mulți oameni îl consideră acceptabil.
16Asta nu înseamnă că fetele nu ar trebui să se vaccineze.