Cu ocazia zilei de 8 martie, voluntarii Asociației Studenți pentru viață au dăruit flori, în semn de recunoștință, mamelor aflate în secția de nașteri din cadrul Spitalului Panait Sârbu din București.
Ne-am implicat în această activitate deoarece considerăm că recunoștința trebuie exprimată atât la nivel personal, cât și la nivelul comunității, adică nu doar către mama noastră, ci și către mamele prietenilor noștri și către toate mamele. Prin aceasta nu excludem exprimarea prețuirii noastre pentru toate femeile, în mod egal și unic pentru fiecare, indiferent dacă este mamă, va fi mamă sau nu va fi niciodată mamă, ci dorim să mângâiem duios pe cele care duc povara – nu doar bucuria – maternității.
Este o încurajare de care mamele au nevoie, căci nu este ușor să fii mamă când, adesea, nu se recunoaște înălțimea și dificultatea maternității! Când unei mame care își îngrijește copilul i se spune reproșează „ce faci toată ziua acasă?” Când, dacă a ales să se ocupe de creșterea copiilor nu doar până la doi ani, există riscul să fie nevoita să explice copiilor de ce nu era cazul să râdă de ei colegii când au spus că mama lor nu are un serviciu în afara casei.
Totodată, am dorit să încurajăm mamele să își iubească cât mai mult copiii, arătându-le prețuirea celor din jur pentru ea și copilul pe care îl poartă în pântece. Prin iubirea mamei, copilul face primul pas spre identitatea sa. Iar lipsa acestei iubiri ori lipsa iubirii copilului pentru mamă pot reprezenta primul pas al ruperii de identitatea proprie, de familia, istoria, cultura și spiritualitatea sa.
Odată cu un copil, un înger cu multă lumină vine în lume și o înfrumusețează. Dăruindu-i o floare, nu doar mama se bucură, ci și noi ne umplem de bucurie când o îmbrățișăm și îi spunem: „Mulțumesc, ești mamă, te iubesc!”
Foto: Cătălin Apostol