Un actor cu sindromul Down joacă într-un episod din serialul Sesame Street

Articol publicat de către Anna Reynolds, pe data de 23 ianuarie 2019.

În ianuarie 2019, Murai Carter a apărut într-un episod al spectacolului de păpuși „Sesame Street”. New Hampshire Union Leader spune că Murai, diagnosticat cu sindrom Down, a jucat diverse roluri de când avea doar 17 luni. Tatăl lui Murai, Mark Michal Murai, a declarat pentru Union Leader: „Este o mare încurajare pentru noi să vedem că din ce în ce mai multe persoane cu sindrom Down apar la televizor, în filme sau în presa scrisă. Observăm cu multă bucurie această deschidere.” Familia a văzut apariția lui Murai în „Sesame Street” ca pe un alt mod de susținere a diversității într-un spectacol televizat care a adus în prim plan multe personaje cu diferite diferențe fizice sau chiar dizabilități, de-a lungul anilor.

Episodul în care a jucat Murai, „Honk dacă iubești bibliotecarii” („Honk If You Love Librarians”), a fost planificat să fie difuzat pe data de 26 ianuarie pe HBO.

Acum în clasa a șaptea, Murai a avut numeroase roluri de-a lungul timpului, aici incluzându-se și o reclama de la Care.com în care a apărut la 7 ani. Prin acel spot publicitar, Murai a devenit primul copil cu sindrom Down care a vorbit, pe baza scenariului, într-o campanie națională de marketing. Mama sa își amintește cum băiețelul a lucrat împreună cu logopedul la replica pe care a trebuit să o spună: „Cineva care iubește bulele” („Someone who loves bubbles”), în contextul în care trebuia să descrie o persoană care ar putea fi un baby-sitter ideal. „A fost o mare realizare pentru tine și pentru întreaga comunitate cu sindrom Down și a fost extraordinar să auzim toate felicitările pe care le-ai primit.” , a mai declarat mama sa pentru Care.com. „Dar în sfârșit, a fost Carter care l-a interpretat pe Carter, exersând din greu și găsindu-și calea sa către succes.”

In 2013, 7 year old Carter Murai was the first young model with Down syndrome to speak in a marketing campaign for Care.com's "Tough Judges" campaign. Image credit: care.com

Publicată de PM Pediatrics pe Marţi, 21 martie 2017

În serialul „Sesame Street” au apărut de-a lungul anilor mai mulți copii cu sindromul Down sau alte dificultăți de învățare, cu mult înainte ca media să înceapă să facă același lucru. Cu zeci de ani în urmă, Emily Kingsley, unul din scenariștii serialului „Sesame Street”, a dat naștere unui copil cu sindrom Down. Când fiul ei a venit pe lume, doctorii au încurajat-o pe Kingsley să dea copilul în plasament sau să-l facă cumva uitat. I s-a spus că acest copil nu va fi capabil niciodată să învețe și va avea anumite afecțiuni severe. Conform Fundației Jerome Lejeune:

„Ea [Kingsley] a continuat să lupte și Jason a învățat să meargă, să vorbească și să citească – arătându-le medicilor că s-au înșelat.

Ca scenarist pentru «Sesame Street» Emily a fost într-o poziție cheie. Ea a decis să vadă dacă Jason ar putea să participe la un spectacol și drept rezultat a fost primul copil cu sindrom Down care a apărut la televizor. Jason a devenit un personaj care a apărut în mai mult de 50 de episoade din «Sesame Street» și a jucat un rol important în schimbarea perspectivelor culturale legate de persoanele afectate de sindromul Down.”

Prin participările lui Jason și a lui Carter, „Sesame Street” continuă să arate întregii lumi cum copiii afectați de sindromul Down sunt capabili de mult mai multe decât și-ar fi închipuit cineva în trecut. Oricum, realizările lor nu sunt cele care contează cel mai mult. Ceea ce reușesc să facă, precum și sindromul Down, nu-i definește ca oameni și nici nu le conferă valoarea lor ca ființe umane. Sperăm ca într-o zi, tuturor copiilor cu sindromul Down, născuți sau nenăscuți, să li se recunoască întreaga lor valoare umană.

După: https://www.liveaction.org/news/down-syndrome-sesame-street/Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *