Blog Toate articolele

Marșul pentru viață de la Washington a avut loc pe 24 ianuarie 2020, reunind peste 225.000 de participanți. Este rodul unei munci de 47 de ani, depuse de organizațiile pro-viață.

Este rodul unei munci de 47 de ani a organizațiilor americane pro-viață. Anul acesta, întreaga lume a aflat despre marș, întrucât evenimentul a beneficiat de prezența președintelui SUA, Donald Trump, primul din istorie care a participat în persoană la Marșul pentru viață. Alți președinți ai SUA, Ronald Reagan, George H.W. Bush și George W. Bush au transmis în trecut mesaje, dar nu au participat personal.

Discursul lui Donald Trump a demonstrat o înțelegere profundă a nevoii de sprijin pentru femeile în criză de sarcină.

Extrase din discursul Președintelui SUA:

„Toți cei care suntem aici înțelegem un adevăr etern: Că fiecare copil este un dar prețios și sfânt de la Dumnezeu. Împreună, trebuie să protejăm și să prețuim demnitatea și valoarea sacră a fiecărei vieți umane. Când vedem imaginea unui copil în pântece, surprindem măreția Creației lui Dumnezeu. Când ținem în brațe un nou-născut, înțelegem iubirea nemăsurată pe care fiecare copil o aduce în familie. Când vedem un copil crescând, vedem splendoarea care iradiază din fiecare suflet uman. O viață schimbă lumea. Vă pot spune din experiența propriei familii. Ofer multă dragoste, multă-multă dragoste. Încă din prima mea zi în funcție am luat o măsură istorică pentru a sprijini familiile americane și a proteja copiii nenăscuți.

Protejăm dreptul studenților pro-viață la liberă exprimare în campusurile universitare.”

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, și soția sa, Karen, au transmis și ei un mesaj către participanți.

„Credincioșilor de toate confesiunile care participă la marș: vă mulțumim pentru acest act de mărturisire.

Această mișcare se susține de aproape 50 de ani prin rugăciunile voastre. Viața învinge datorită compasiunii și grijii voluntarilor de la toate centrele de sprijin în criza de sarcină din această țară. Și viața câștigă prin generozitatea a milioane de familii adoptive, care își deschid inimile și casele copiilor care au nevoie de ele [în SUA este legală începerea procedurii de adopție dinainte de nașterea copilului – n. ed.]. Viața câștigă prin mărturisirea făcută de sute de mii de americani care înfruntă frigul pentru a manifesta pentru viață”, a spus Karen Pence.

Cei care susțin avortul ar trebui să-i privească pe supraviețuitori în ochi.”

Un videoclip cu 14 supraviețuitori ai avortului a fost prezentat la Marșul pentru viață 2020 de la Washington.

Clipul face parte din campania „Fețele alegerii”, care arată că bebelușii din pântecele mamelor sunt persoane, nu „alegeri”.

Înainte de eveniment, Mitropolitul Ortodox American Tihon le-a spus credincioșilor: „Marșul acesta nu se încheie astăzi. Este calea pe care trebuie să mergem în fiecare zi a vieții noastre. Faptele, lucrarea și vorbele noastre trebuie să le dedicăm afirmării darului vieții de la concepție și până la moartea naturală, de la nou-născuți la vârstnici. Doar mărturisind ceea ce credem, doar mărturisindu-ne credința în Iisus Hristos, reînnoită întru cunoașterea lui, și numai prin Harul Său se va schimba lumea din jur, iar viața va fi recunoscută drept ceea ce este: un mare dar de la Dumnezeu pentru noi.”

Crește participarea și la Chicago

Mii de susținători ai vieții au ieșit în 11 ianuarie pe străzile orașelor Chicago și Denver pentru a susține dreptul la viață al copiilor nenăscuți. Marșul pentru viață de la Chicago se organizează doar de câțiva ani, iar anul acesta a stabilit un record în ceea ce privește participarea, reunind peste 9.000 de oameni.

50.000 de participanți la Paris. Tânăr cu Sindrom Down: „Lăsați-ne să trăim!”

La Marche pour la vie Paris (Marșul pentru viață de la Paris) a reunit anul trecut 50.000 de susținători ai vieții. În discursul susținut la marș, François, un tânăr cu Sindrom Down a spus:

„Dragi prieteni, sunt François, am 20 de ani și sunt bucuros să vă văd pe toți aici. Sunt bucuros să văd atât de mulți oameni manifestând pentru viață. Sunt bucuros pentru că astăzi ați manifestat puțin și pentru mine. Asta îmi încălzește inima. Eu știu că în Franța persoanele ca mine sunt depistate încă din pântecele mamei. Unii nu vor să ne lase să trăim. Dar tata și mama m-au iubit și m-au primit. Eu lucrez și sunt mândru de munca mea. Și colegii mei sunt mândri de treaba pe care o fac. Locuiesc într-un cămin, împreună cu alți adulți. Sunt fericit. Am o familie genială. Am prieteni grozavi. Știu să citesc, știu să scriu. Joc și fotbal. Sunt un om ca voi, am o inimă ca a voastră, am totul ca voi și am și un cromozom în plus! (…) Noi, cei cu trisomie 21, nu vrem să fim suprimați. Vrem să trăim. Medicina și știința trebuie să ne îngrijească și să ne vindece, nu să ne respingă!”

Peste 8.000 de oameni la Berlin

La a cincisprezecea ediție, Marșul pentru viață de la Berlin s-a bucurat de cea mai numeroasă participare din istoria lui. Ediția de anul trecut a fost dedicată copiilor nenăscuți diagnosticați cu dizabilități sau alte afecțiuni precum Sindromul Down. Tema a fost aleasă, deoarece guvernul a decis decontarea din bani publici a costurilor pentru testele prenatale eugenice. Majoritatea celor diagnosticați cu Sindrom Down sunt avortați. În Germania se fac în total peste 100.000 de avorturi pe an.

8.000 de participanți la Londra

Cel mai recent marș de la Londra a avut sloganul #Irreplaceable („De neînlocuit”). La finalul marșului, în Piața Parlamentului, au ținut discursuri pro-viață americana Melissa Ohden, supraviețuitoare a unui avort salin, și nigeriana Obianuju Ekeocha, fondatoarea canalului media pro-viață Culture of Life Africa. Anul acesta, marșul de la Londra are loc pe 13 iunie, cu tema „Equal from Day One” („Suntem la fel din prima zi”).

Belfast, Irlanda de Nord:

Peste 20.000 de participanți

Pe 8 septembrie 2019, nord-irlandezii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva încercărilor Parlamentului de la Londra de a impune legalizarea avortului în provincia lor. În fața parlamentului local, s-au ținut 6 minute de tăcere. „Noi, poporul din Irlanda de Nord, nu am fost întrebați referitor la modificarea legislației pe care opinia publică de aici o respinge și dorim ca parlamentarii nord-irlandezi să voteze împotriva modificărilor propuse, deoarece vocea celor nenăscuți care nu pot vorbi nu a fost luată în considerare când s-au votat amendamentele”, a spus Sarah Crutchley, organizatoarea marșului.

Dublin, Irlanda:

Nu tot ce este legal este și drept”

În Irlanda, la Dublin, a 13-a ediție a Marșului pentru viață a avut loc după ce controversatul referendum organizat în 2018 a decis eliminarea din Constituție a protecției dreptului la viață pentru copiii nenăscuți. La marș, irlandezii au transmis că nu tot ce este legal este și drept. Și sclavia era legală cândva.

Marșul pentru viață de la Bruxelles
a umplut orașul cu flori albe

Cea mai recentă ediție de la Bruxelles a marșului a umplut capitala Belgiei cu trandafiri albi, simbol al purității vieții copiilor nenăscuți. Participanții au afișat mesaje ca: „Viața mea, alegerea ta?” „Toți am fost cândva embrioni.” „Medici, apărați viața!” „Toți ne naștem liberi, cu condiția de a fi liberi să ne naștem.”

50.000 de slovaci la Bratislava, Slovacia. Mărturia unui scriitor

La cel mai recent marș pentru viață de la Bratislava, capitala Slovaciei, au participat peste 50.000 de oameni. Populația orașului este 430.000 de locuitori și a țării de 5,5 milioane. Participanții au cerut eliminarea discriminării împotriva copiilor nenăscuți, respectarea drepturilor părinților, sprijin pentru femeile însărcinate și pentru familiile cu mulți copii și sprijinirea organizațiilor care oferă asistență pentru aceste categorii.

Daniel Hevier, un scriitor care era să fie avortat, și-a prezentat mărturia: „Era în martie 1955. Un medic ginecolog se afla în fața unei femei tinere și i-a confirmat că este însărcinată. În loc să o felicite pentru viața pe care o purta în pântece, trebuia să i-o ia. Avea motive pentru asta. Mama mea avea leziuni renale severe. Nu era voie ca o femeie să fie expusă unui risc de a avea probleme de sănătate sau de a naște un copil cu probleme. Eram la mijlocul anilor ’50. Recent fuseseră executați oameni, inclusiv preoți și lideri religioși, pământul fusese luat de la țărani, iar oamenii cu diferite convingeri politice fuseseră închiși. De asemenea, medicina era ideologizată: refuzul vaccinării sabota sănătatea socialistului. Ginecologii nu și-ar fi permis să reflecteze asupra problemelor de conștiință, pentru că ar fi putut ajunge să dea la lopată într-un loc întunecos. În acest context, mama a spus: «Nu renunț la copil».

Acum aflu că numărul avorturilor din țară a scăzut la 6.024. Adică 20 de clase, de la 20 de școli, din 20 de orașe. Cât populația orașului Gelnica. Gândiți-vă că, dintr-odată, acest oraș nu ar mai exista. Am ucis acești copii. I-am lipsit de darul vieții. Desigur, spre deosebire de comunism, acum medicii au posibilitatea de a alege să nu facă acest lucru.”

București: unicitatea fiecărui om și bucuria vieții vor învinge!

Marșul pentru viață 2019 a arătat că atitudinea pro-viață câștigă inimile a sute de mii de români. De la an la an, tot mai mulți oameni înțeleg că solidaritatea salvează vieți, că sprijinul pentru femeile în criză de sarcină este ceva firesc și vital pentru o societate care respectă viața.

Cu acest prilej, Eliza Maria Cloțea, președinta Asociației Studenți pentru viață a spus: „Astăzi, viața câștigă în 670 de orașe din România și din Republica Moldova. Datorită dumneavoastră, suntem azi mii de brațe care se întind spre femeile aflate în criză de sarcină, arătându-le că suntem alături de ele. Datorită dumneavoastră, suntem mii de inimi care bat alături de copiii nenăscuți, purtând în ele dorința de a-i proteja. Datorită dumneavoastră, suntem mii de glasuri care spunem DA, sunt recunoscător pentru darul vieții!”.

Prezent la marș alături de soția sa și de cele trei fiice ale lor, europarlamentarul Catalin Ivan a afirmat:

„Pot să înţeleg într-o oarecare măsură ce înseamnă criza de sarcină. Cred, totuşi, că acest subiect nu este dezbătut deloc sau este dezbătut prea puţin în România. Ca politician de 10 ani în Parlamentul European pot să vă spun că la nivelul clasei politice nu este neapărat rea voinţă, ci este foarte multă ignoranţă. E un subiect despre care nu se discută, despre care nu se ştie.”

Număr record de susținători ai vieții, în Republica Moldova și în Chișinău

Marșul pentru viață 2019 – „Unic din prima secundă” s-a desfășurat sâmbătă, 23 martie, în peste 370 de localități din Republica Moldova. În Chișinău, evenimentul a fost organizat de Asociația Moldova pentru viață. Mariana Mihăilă a cântat și a susținut viața la Marșul pentru viață Chișinău spunând: „Fiecare viață contează! Dacă Dumnezeu îți dăruiește un copil, o să-ți dea puteri și resurse pentru a crește acest copil”.

În Parlamentul European s-a desfășurat prima ediție a evenimentului „Babies Go to the European Parliament”

Marți, 19 martie 2019, în Parlamentul European s-a desfășurat prima ediție a evenimentului „Babies Go to the European Parliament”, organizat de europarlamentarul independent Cătălin Ivan la inițiativa Centrului „Sfânta Alexandra Împărăteasa”.

Tema ediției din acest an a fost „Beyond the pro-life vs pro-choice debate, there is a room for EU to support women in pregnancy crisis”. Cu alte cuvinte, participanții au discutat despre ce putem face concret la nivelul Uniunii Europene pentru femeile în criză de sarcină, dincolo de dezbaterea pro-viață versus pro-alegere/pro-avort.