Blog
Foto: Cătălin Apostol

„Pot să înţeleg într-o oarecare măsură ce înseamnă criza de sarcină. Cred totuşi că acest subiect nu este dezbătut deloc sau este dezbătut prea puţin în România. Ca politician de 10 ani în Parlamentul European pot să vă spun că la nivelul clasei politice nu este neapărat rea voinţă, ci este foarte multă ignoranţă. E un subiect despre care nu se discută, despre care nu se ştie.

Eu am aflat de curând  despre aceste probleme şi adevărata lor încărcătură emoţională şi drama prin care trec milioane de femei. Am aflat şi am ales să mă implic. Aveam alte preocupări, eram pe zonă economică, mă luptam cu corupţia, aveam alte teme. Dar, credeţi-mă, nicio temă astăzi, în lumea în care trăim, nu este mai importantă decât tema crizei de sarcină.

Avem o datorie faţă de generaţiile care au fost. Avem o datorie faţă de generaţiile care vor veni. Este o zicală care spune că este nevoie de un sat întreg ca să creşti un copil. Este nevoie de familie, este nevoie de prieteni, este nevoie de noi toţi, de fiecare dintre noi în parte ca cei nenăscuţi să vină pe lume şi să facă o lume mai bună.

Am organizat pentru prima dată în Parlamentul European evenimentul „Copiii merg în Parlamentul European”. A fost o primă ediţie reuşită. Dar e mai puţin important. Mai important este că acest eveniment va deveni tradiţie. E mult mai important că în fiecare an acest eveniment va avea loc. Este şi mai important că vom încerca şi, vă asigur că vom reuşi, să punem aceste subiecte pe agenda dezbaterilor europene. Până acum, am tot reacţionat la altfel de teme, false, despre tot felul de comunităţi care încearcă să iasă în faţă şi să promoveze tot felul de nonvalori. E timpul să punem valori reale pe agenda europeană şi pe agenda naţională.

Vorbim, în aceste zile, de un proiect românesc în Europa, despre un proiect european. Singurul proiect european care ar avea sens astăzi este cum să sprijinim femeile aflate în criză de sarcină, cum să facem ca tinerii să se căsătorească, să-şi poată întemeia o familie, să poată să crească un copil, doi, trei. Cum putem să sprijinim mamele să ia decizia corectă atunci când se află în dificultate.

România, Europa, astăzi, au nevoie de o comunitate care să sprijine femeile aflate în criză de sarcină. Comunitatea suntem noi, fiecare în parte şi toţi împreună!

Deci, să sprijinim mamele şi copiii încă nenăscuţi.”