Blog Știri
Foto: Dinu Savopol
Foto: Dinu Savopol

 

Luna martie 2016, de început al primăverii, a fost dedicată în România și Republica Moldova celebrării și protejării vieții umane în toate stadiile ei de dezvoltare. Tema Lunii pentru Viață și a Marșului pentru Viață din acest an a fost „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”.

Marșul pentru Viață este un eveniment internațional anual care are scopul de a conștientiza opinia publică cu privire la faptul că primul drept al omului este dreptul la viață și că societatea poate face mai mult pentru femeile în criză de sarcină care vor să aleagă viața pentru copilul lor. Marșuri pentru viață sunt organizate de la Washington, DC și San Francisco, până la Lima, în Peru sau Melbourne, Australia, trecând prin Paris, Zurich, Praga și Roma.

La Washington, evenimentul are loc de obicei pe un ger năpraznic, în preajma datei de 22 ianuarie, ca o rememorare a deciziilor Curții Supreme a SUA în procesele Roe vs. Wade și Doe vs. Bolton din 22 ianuarie 1973, decizii care au legiferat liberalizarea avortului la cerere pentru orice motiv și pe toată durata sarcinii în SUA. La Lima, capitala statului Peru, unde majoritatea populației este declarat pro-viață, Marșul adună anual sute de mii de participanți.

În România, participarea la Marșul pentru Viață a crescut simțitor de la un an la altul. Dacă la început au fost doar câteva orașe organizatoare, anul acesta s-a ajuns la un număr impresionant de 110 orașe din România și 20 din Republica Moldova. Estimările primite din teritoriu pentru ediția din acest an conduc către o cifră totală de participare de aproximativ 70.000 de persoane.

Alexandra Nadane, președinte Studenți pentru viață, asociația care a coordonat marșul de la București, a declarat: „Este îmbucurătoare prezența susținută a oamenilor în comunitățile lor, deoarece aceasta reprezintă o mărturie vie și reală pentru ființele cele mai lipsite de apărare: copiii nenăscuți și mamele lor în criză de sarcină, mult prea adesea lipsite de asumarea partenerilor și de sprijinul familiei extinse. Nu este suficient să credem în sinea noastră că viața trebuie protejată și celebrată. E nevoie să și mărturisim acest lucru în public, ca un început bun pus pentru alte fapte bune, salvatoare de vieți”.

Tema din acest an a marșului, „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”, a fost inspirată de tema marșului de la Washington („Pro-Life and Pro-Woman Go Hand in Hand”), tocmai pentru a sublinia că a fi pro-femeie înseamnă a-i asigura femeii nu doar posibilitatea rapidă (și adesea traumatizantă, conform multor mărturii) a unui avort, ci și șansa de a da viață, de a-și împlini astfel menirea de femeie și de mamă dacă ea aceasta își dorește. Iar majoritatea femeilor și-o doresc odată ce rămân gravide. Statisticile arată că 80% din avorturi se întâmplă din lipsa de sprijin a partenerului și a familiei sau chiar la presiunea acestora.

În Luna pentru Viață, în localitățile din România și Republica Moldova s-au organizat întruniri, dezbateri, expoziții, concerte, conferințe, proiecții de film și lansări de carte cu tematică pro-viață, în dorința de a arăta că binele femeii însărcinate nu este opus binelui copilului pe care îl poartă, ci că acestea se construiesc unul pe celălalt.

Deși familia și societatea au numai de câștigat dacă sprijină femeile în perioada de sarcină, deoarece dau societății forțe proaspete pentru viitor, din păcate, de aproape șase decenii, un astfel de sprijin lipsește la nivel național.

Pentru a conștientiza mai bine societatea cu privire la fenomenul crizei de sarcină și la ce reprezintă aceasta pentru o femeie, și pentru a salva vieți de copii, cu ocazia Marșului pentru Viață 2016, asociația Studenți pentru viață, care sprijină femeile în criză de sarcină și formează tinerii pentru familie, a lansat un apel persoanelor care au trecut prin așa ceva să își trimită mărturia spre publicare, chiar și sub anonimat, la adresa 101marturii@gmail.com. O parte din mărturiile strânse au fost deja publicate pe studentipentruviata.ro, câteva volume fiind de asemenea în pregătire.