Blog

140329175356-02-longest-triathalon-2014-02-28-16-00-47-horizontal-large-gallery

Sursă foto: CNN

Norma Bastidas are 49 de ani și este mamă a doi copii. De curând a depășit recordul mondial la triatlon, la numai 6 luni după momentul în care a încălțat primii pantofi de sport.

Deși cu un an înainte Norma nici măcar nu știa să înoate, la triatlon a înotat 95 de mile (152 km), a mers cu bicicleta 2392  de mile (3849,5 km) și a alergat 700 de mile (1126,5 km).

Mulți oameni se întreabă: ce este în capul Normei Bastidas?

Norma s-a născut  la 1 noiembrie 1967, în Mazatlan, Mexic. Când avea 11 ani tatăl ei a murit, iar după acest moment trist problemele nu au întârziat să apară. Mama Normei a rămas singură cu 5 copii, iar din cauza situației materiale dificile toți copiii au fost nevoiți să lucreze.

Din dorința de a-și ajuta familia, la 19 ani Norma a acceptat propunerea unei vecine de a lucra la o agenție de modeling în Japonia. Înainte să plece, mama i-a spus Normei: „Mi-e teamă, dar nu te pot opri”.

Odată ajunsă în Japonia, agenția i-a luat pașaportul și a lăsat-o să stea într-un apartament. În scurt timp au informat-o că le datorează biletul de avion, apartamentul și produsele alimentare. Crezând că în curând va câștiga mulți bani ca model, Norma a acceptat această decizie, însă ideea cu locul de muncă în modeling nu s-a materializat, așa că în scurt timp a fost informată că trebuie să lucreze la un clubul unei persoane din Tokyo.

Lucrul pe care încă nu-l știa Norma era că fusese vândută unei persoane proeminente și că devenise proprietatea acestuia. Întrebată fiind de ce nu a mers la poliție, Norma a spus: „M-am gândit că va trebui ca familia mea să plătească această datorie, iar membrii familiei nu aveau posibilitatea să-mi trimită acești bani. În plus, nu mă puteam duce la poliție pentru că nu aveam pașaport și am fost deja marcată ca prostituată”.

Totuși, după o situație violentă în care a fost drogată și bătută, Norma a cerut ajutorul autorităților, dar acestea nu au ajutat-o cu nimic, i-au spus doar: „Tu ești o fată rea, pentru că lucrezi într-un bar”.

În cele din urmă, Norma a reușit să scape după mai mulți ani din mâinile traficanților, cu ajutorul oferit de o mănăstire din apropiere. Mai târziu s-a căsătorit și s-a mutat în Vancouver, Canada.

„Îmi pot lua totul, dar nu-mi pot lua demnitatea”

Norma Bastidas a fost determinată să participe la triatlon de faptul că fiul ei cel mare a fost diagnosticat cu distrofie retiniană. Triatlonul a reprezentat pentru ea posibilitatea de a-și goli mintea de gânduri și emoții negative. Atât traumele prin care a trecut când a fost traficată, cât și problema de sănătate ale fiului ei au presupus gestionarea unei cantități foarte mari de stres, iar Norma a realizat că sentimentele negative o vor afecta psihic dacă le va evoca tot timpul: „Nu puteam controla progresul bolii fiului meu, nu puteam să controlez dacă traficanții urmau să mă tragă înapoi, dar am putut să îmi înnod șireturile de la pantofi și să mă apuc de antrenament”.

După victoria obținută la triatlon, Norma a transmis un mesaj de conștientizare pentru noi toți: „De fiecare dată când ne îndoim că victimele traficului de persoane au un potențial le spunem în șoaptă: «E vina ta!», iar asta e atât de greșit!”.