Conform ghidurilor publicate de către Colegiul Regal de Obstetrică-Ginecologie Londra (RCOG), diagnosticarea precoce a unor complicații obstetricale precum placenta praevia și placenta accreta este un lucru vital. În plus, doctorii ar trebui să discute cu pacientele care este cea mai sigură procedură pentru a naște copilul. Aceste afecțiuni pot duce la sângerări masive și pot pune uneori la risc atât viața mamei, cât și a bebelușului. Kim Kardashian, o cunoscută celebritate TV, a dezvoltat placenta accreta în cursul sarcinii cu fiica ei, North West. Prezentatoarea Amanda Holden a suferit de o rară afecțiune, placenta praevia-accreta, în timpul sarcinii cu fiica cea mai mică, Hollie.
Placenta praevia apare atunci când placenta se atașează de partea inferioară a uterului, uneori acoperind complet colul.
Placenta accreta este o afectiune rară, dar foarte serioasă, în care placenta penetrează peretele uterului și/sau se poate extinde și fixa de organe vecine, precum vezica urinară.
Ambele afecțiuni pot cauza sângerări masive, în mod particular spre sfârșitul sarcinii, deoarece placenta se află în partea inferioară a uterului. RCOG a alcătuit un pliant online cu informații utile pentru femeile care sunt la risc de a dezvolta aceste complicații sau au fost deja diagnosticate cu ele.
Este menționat faptul că frecvența acestor complicații obstetricale este în creștere și va continua să crească din cauza incidenței tot mai mari a nașterii prin cezariană și a utilizării tehnicilor de reproducere asistată, precum fertilizarea in vitro (FIV). Acest lucru se explică prin faptul că orice sarcină ulterioară are o probabilitate mult mai mare de a se implanta la locul unei cicatrici rezultate în urma operației de cezariană sau a tratamentului pentru infertilitate, ducând la anomalii ale placentei.
Cea mai mare rată a complicaților materne și neonatale se înregistrează atunci când astfel de complicații placentare sunt diagnosticate doar în momentul nașterii, menționează RCOG. Doctorii recomandă o urmărire mai amănunțită și specializată a acestor cazuri pentru a minimiza orice risc.
Prof. Eric Jauniaux, principalul autor al ghidului, menționează: ,,Sperăm ca acest nou ghid să ajute specialiștii din sistemul de sănătate atunci când discută cu paciente care iau în considerare o tehnică de reproducere asistată, în mod particular FIV, sau o operație de cezariană electivă. Aceste două proceduri sunt factori de risc pentru a dezvolta complicații placentare, precum placenta praevia sau placenta accreta, la o sarcină ulterioară.” Prof. Jauniaux spune că acest ghid va ajuta doctorii să diagnosticheze mai precoce astfel de complicații și să discute cu pacientele lor care este cea mai sigură metodă de a naște.
Dr. Geeta Kumar, președintele comitetului responsabil de informarea pacienților, spune: ,,Este important ca femeile să fie conștiente de aceste complicații obstetricale, dar în același timp ele trebuie asigurate că sunt anomalii rare și că există îngrijire de specialitate dacă este nevoie.”
,,Cel mai important lucru este ca aceste afecțiuni să fie diagnosticare cât mai precoce. Astfel se reduc riscurile și este asigurată evoluția cea mai sigură pentru mamă și copil.
Care este rolul placentei?
Placenta se dezvoltă odată cu bebelușul în uter, în timpul sarcinii. Aceasta se atașează de peretele uterin și asigură legătura între mamă și copil. Prin intermediul placentei, nutrienții și oxigenul trec din sângele mamei în circulația fătului. Placenta este eliminată la scurt timp după ce se naște copilul.
Cât de frecventă este placenta praevia?
Este mai frecventă dacă mama a avut cezariene, tratament pentru infertilitate sau dacă fumează.
Dacă suferi de placenta praevia, este foarte probabil să ai nevoie de cezariană atunci când vei naște. Una din 200 de femei prezintă această afecțiune la sfârșitul sarcinii.
Cât de frecventă este placenta accreta?
Este o complicație care afectează între 1/300 și 1/2000 de sarcini. Această afecțiune este mai frecventă la femeile care au avut în antecedente operații de cezariană. Această afecțiune poate cauza sângerări importante în timpul nașterii.
Ce este vasa praevia?
Vasa praevia este o afecțiune foarte rară cara afectează între 1/1200 și 1/5000 de sarcini. Se întâlnește atunci când vasele de sânge, care vin dinspre făt spre placentă, nu sunt protejate de țesut placentar sau de către cordonul ombilical și trec foarte aproape de colul uterin. În cazul în care acestea se rup, bebelușul este în pericol.
După https://www.bbc.com/news/health-45664489