Din revista Pentru viață
Povestea nașterii lui Tim Tebow, una din cele mai mari vedete ale fotbalului american, este povestea unui miracol, a unei minuni care se datorează în primul rând credinței în Dumnezeu.
Părinții lui Tim Tebow — Pamela Elaine și Robert Ramsey Tebow II — s-au întâlnit în timp ce studiau la Universitatea din Florida, la sfârșitul anilor 1960. Mama era proaspăt boboc, în anul întâi, iar tatăl student în anul doi. S-au căsătorit în anul 1971, înainte ca Pamela să termine facultatea. După o perioadă, s-au mutat în Filipine pentru a fi misionari creștini și pentru a ajuta la construirea unei biserici.
În Filipine, mama lui Tim a contractat dizenterie amibiană și a intrat în comă. În timpul convalescenței, aceasta a descoperit că este însărcinată cu Tim, iar din cauza medicamentelor puternice utilizate pentru tratamentul dizenteriei, fătul suferise o abrupție placentară. Abrupția placentară înseamnă că placenta se desprinde de peretele uterin înainte de termen și fătul este pus în pericolul iminent de a muri prin privarea de suportul nutritiv. Doctorii i-au spus Pamelei că fătul a fost cel mai probabil afectat iremediabil de medicamente și că se va opri din evoluție, numindu-l „o tumoră”, și i-au recomandat să facă avort.
Vestea i-a devastat, dar Pamela a rămas fermă în decizia de a continua sarcina și s-a rugat împreună cu soțul ei pentru fiul lor nenăscut. Într-un interviu, Tim povestește cum credința mamei a fost cea care l-a salvat de la avort: „A fost o nebunie întreagă cu sarcina mamei și cu mine, dar ea s-a hotărât să asculte de cuvântul lui Dumnezeu, nu al doctorilor.”
În ciuda prezicerilor sumbre ale medicilor, Tim s-a născut la termen, la data de 14 august 1987, „slăbuț, dar lunguieț”. După naștere, Tim a recuperat repede deficitul de greutate și a crescut alături de frații săi, devenind unul dintre cei mai buni jucători de fotbal american și primul student în anul II care a câștigat Trofeul Heisman.
Crescut într-un mediu creștin, și-a însușit treptat valorile morale insuflate de părinții săi și a înțeles că viața este un dar primit de sus, că fiecare persoană este unică și că are o menire foarte specifică în această viață. În numeroase ocazii, Tim Tebow a mărturisit public că este pro-viață și că își păstrează castitatea până la căsătorie. În același timp, consideră că desăvârșirea prin căsătorie vine doar dacă există o pregătire în acest sens, dacă fiecare dintre cei doi își dorește să crească în iubire sinceră, în dragoste față de Dumnezeu și față cei din jur. Chiar el povestește cum în toate întâlnirile pe care le-a avut cu diferite fete a avut clar în minte scopul pentru care se întâlnește cu ele: împărtășesc aceleași valori astfel încât să poată întemeia o familie?
Pe data de 10 ianuarie 2019, Tim Tebow a cerut-o în căsătorie pe Demi Leigh Nel–Peters (foto sus) deținătoarea titlului de Miss Univers 2017. „Îți mulțumesc pentru că ai zis «da» și m-ai făcut cel mai fericit bărbat de pe Pământ. Ești dragostea vieții mele”, a scris Tim Tebow pe Facebook. Viitoarea soție a declarat: „Este minunat să pot să îmi împart viața cu cineva care este așa de înțelegător și care mă susține în tot ce fac. Este pur și simplu cea mai bună persoană pe care am întâlnit-o vreodată și este o onoare pentru mine să îi fiu alături pentru restul vieții.” Asemenea lui Tim, fosta deținătoare a titlului de Miss Univers își dedică o mare parte din timp ajutându-i pe cei care au nevoie. Prin intermediul Fundației Tim Tebow, aduc împreună zâmbetul și bucuria pe chipul unor persoane încercate de greutățile vieții: copii din medii defavorizate, copii și tineri cu diverse handicapuri, femei în criză de sarcină și mulți alții.
Reclama care a salvat o viață
În anul 2010, Tim și mama lui, Pam, au apărut într-o reclamă la Super Bowl, spectacolul anului în SUA, în care vorbesc pe un ton glumeț și relaxat despre nașterea lui Tim și despre faptul că mama nu a fost de acord să îl avorteze. Scopul reclamei era promovarea alegerii vieții în criza de sarcină, nu a avortului.
Între cei care au văzut atunci reclama a fost și Susan. Însărcinată pe neașteptate, spera ca tatăl copilului să fie de acord să nască copilul. Acesta însă i-a spus să avorteze:
„Mi-a zis că trebuie să fac avort, că nu pot să am acest copil. Nu văzusem niciodată această latură a caracterului său și nu am știut cum să reacționez sau ce să spun, așa că am consimțit, dar doar pentru a încheia conflictul. Am simțit că nu pot spune nimănui despre problema mea și că trebuie să găsesc singură o soluție.”
După ce prietenul ei a plecat, Susan s-a dus să urmărească împreună cu câțiva prieteni meciul. Simțea că nu poate rămâne singură acasă, doar ea și gândurile ei. Avea nevoie de oameni în jurul ei, măcar pentru câteva ore, pentru a alunga panica, grijile, indeciziile din mintea ei.
Ajunsă la casa prietenilor ei, Susan a continuat să fie măcinată de gânduri și griji. La un moment dat, în timpul unei pauze, a apărut reclama pro-viață cu Tim Tebow și mama sa, reclamă creată de cei de la Focus on the Family. Deși Susan nu urmărise niciodată prea intens fotbalul american, l-a recunoscut pe Tim Tebow. În timp ce reclama s-a derulat, nimeni nu a scos un cuvânt. Toți se așteptau la ceva dur anti-avort, dar au recunoscut că mesajul transmis era unul cald, optimist, al unei mame care se bucură pentru că a putut să îi dea viață fiului ei iubit. În timp ce s-au derulat alte reclame, Susan a rămas cu gândul la cea despre minunea nașterii lui Tim, și a simțit un gol în stomac. Deși a continuat să se uite la meci, nu reușea să își scoată din minte reclama.
„Când am ajuns acasă, am căutat reclama pe YouTube și am revăzut-o de mai multe ori. Am intrat și pe site-ul Focus on the Family, unde am găsit mai multe videoclipuri, inclusiv un interviu cu Bob și Pam Tebow, părinții lui Tim Tebow.” A aflat că Pam refuzase să avorteze în ciuda sfatului medical, atunci când suferise complicații în sarcină. Simțea că reclama fusese făcută pentru a ajunge și la ea.
Pe pagina celor de la Focus on the Family a găsit o adresă de mail la care femeile în criză de sarcină puteau apela dacă se confruntau cu o situație neprevăzută. Le-a trimis un mail, iar aceștia i-au răspuns în scurt timp cu un mesaj plin de încurajare, informații utile și speranță. În timp ce citea mesajul, a simțit cum totul capătă un sens și că acele cuvinte pline de dragoste scot la suprafață ceea ce ea simțise de fapt în tot acest timp. „Am decis să păstrez copilul. Mi-am dat seama că aceasta fusese dorința mea de la bun început, dar nu avusesem putere să o recunosc.”
Tatăl copilului nu a mai apărut. După ce a aflat că păstrează sarcina, a amenințat-o o vreme, apoi a dispărut. Susan nu a rămas singură. Angajații de la Focus on the Family au fost alături de ea pe tot parcursul sarcinii, oferindu-i atenție, sfaturi și dragostea de care are nevoie o femeie în criză de sarcină. Chiar și după nașterea micuței Avita, au rămas în contact strâns cu mama și fiica, trimițându-le periodic cadouri și felicitări. Aceste gesturi au impresionat-o profund pe Susan.
Avita are acum 8 ani (foto sus, cu Tim Tebow). Odată cu venirea ei pe lume, a adus multă bucurie, căldură și credință în viața mamei ei. „Suntem o echipă, facem totul împreună. A fi o mamă singură nu este ușor, ci presărat cu încercări, dar nu regret nimic și aș face orice pentru ea. Totul capătă sens datorită ei, iar toate momentele devin speciale pentru că suntem împreună. Mă simt atât de norocoasă să fiu mama ei, pentru că mă ajută să devin un om mai bun. M-a adus mai aproape de Dumnezeu, dar și pe cei din jurul ei i-a adus mai aproape de El. Mă gândesc zilnic la acea reclamă, la Tim Tebow și la oamenii de la Focus on the Family”, spune Susan. „Sunt atât de recunoscătoare. Dacă nu ar fi fost reclama, dacă nu m-aș fi dus să văd meciul, dacă cineva mi-ar fi răspuns diferit la acel mail… Nu cred că voi putea vreodată să exprim recunoștința și dragostea pe care le resimt.”
Extras din revista Pentru viață, editată de Asociația Studenți pentru viață, care, începând din 2014, organizează Marșul pentru viață de la București.
Revista Pentru viață este publicația oficială a Marșului pentru viață România și Republica Moldova.
Numărul
8, apărut în Primăvara anului 2019, este dedicat Marșului pentru
viață 2019 – „Unic din prima secundă”, care are loc la 23 martie 2019
în 500 de localități din România și Republica Moldova.
Editorul revistei Pentru viață:
Asociația Studenți pentru viață
Valori
Credem în respectarea dreptului la viață al tuturor oamenilor, din momentul concepției și până la moartea naturală
Misiune
Considerăm că prin sprijinul acordat mamei și copilului se pot forma tineri responsabili pentru familie și societate.
Contactează
Email: studentipentruviata@gmail.com
Tel: 0733.487.318
fb.com/StudentiPentruViata
www.studentipentruviata.ro
Donează
Asociația Studenți pentru viață
Cod Fiscal: 3183563
Cont: RO25BTRLRONCRT0V17367901 (RON), deschis la Banca Transilvania, Agenția Lipscani, București