Blog

În perioada 1-31 martie se va desfășura Luna pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, care va culmina cu Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, organizat sâmbătă, 25 martie, în România și în Republica Moldova. În România, evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție națională.

Marșul este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții copiilor, încă din momentul concepției. Scopul acestuia este creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii, pentru ca ele să-și poată naște copiii cu încredere și în siguranță.

Marșul pentru viață a fost organizat pentru prima dată acum 50 de ani în SUA. Apoi, de-a lungul timpului, au avut loc marșuri pentru viață în majoritatea statelor din Europa și din America.

Speranța și hotărârea din momentul prezent sunt două pietre de temelie pentru un viitor care celebrează viața, de aceea în 2023 tema Marșului pentru viață din România și din Republica Moldova va fi „Viitorul este pro-viață”.

Această temă își propune să stimuleze conștientizarea și implicarea participanților și a societății în construirea unui viitor pro-viață – acel viitor în care fiecare femeie însărcinată aflată în dificultate va fi sprijinită pentru a-și naște copilul și în care viața fiecărui copil născut și nenăscut va fi valorizată la demnitatea ei deplină, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, indiferent dacă e băiat sau fată.

O societate care nu își ocrotește copiii și nu se îngrijește de viitor nu va avea viitor.

Ne adresăm tuturor oamenilor, de aceea demersul nostru este apolitic, neconfesional, nu militează pentru interzicerea avortului și nu susține nicio formă de ostracizare a femeilor.

Organizatorii locali sunt independenți unii de alții. Fiecare organizator își asumă responsabilitatea atât pentru activitățile organizate, cât și pentru mesajul transmis în cadrul acestora.

Un viitor pro-viață autentic,
prezent în inima fiecărei persoane

Putem face binele cuiva doar dacă acea persoană acceptă binele pe care dorim să i-l facem și conlucrează cu noi. De aceea, dorim să stimulăm o schimbare în inimile oamenilor – pentru că doar așa societatea se va schimba în bine.
Noi și toți cei care ni se alătură umăr la umăr în Marșul pentru viață știm și înțelegem că facem parte dintr-o trans-formare, dar această transformare este, de fapt, rezultatul unei construcții valoroase pe termen lung. Cu efort, lucrurile încep să meargă în direcția cea bună.

Susținătorii Marșului pentru viață ajung să se dedice atât de mult acestei cauze, încât își asumă că e posibil să nu vadă rezultatele în timpul vieții lor. Dar asta este în regulă, pentru că tot ceea ce facem în prezent va duce la rezultate pentru o altă generație, pentru copiii noștri și copiii copiilor noștri.

Cu câțiva ani în urmă, Lila Rose, președinta organizației Live Action, una dintre cele mai importante organizații pro-viață din întreaga lume, a spus că schimbările politice sunt de scurtă durată dacă nu apar ca urmare a unor schimbări profunde produse la nivel de cultură și de mentalitate:

„Schimbarea mentalității este posibilă dacă facem muncă zilnică de sprijinire a vieții, de educație și de rugăciune… Dacă vom continua să facem împreună această lucrare, vom putea schimba mentalitatea celorlalți.”

Nu putem avea drept ideal o lege care interzice un rău acceptat de oameni; idealul nostru este construirea unei societăți care, din dragoste și din responsabilitate, îi ocrotește pe cei vulnerabili.

„Vom continua să mărșăluim până când avortul va deveni de negândit”, a spus anul acesta Jeanne Mancini, Președinta organizației March for Life, în cadrul evenimentului desfășurat în ianuarie.

Ca în fiecare an, propunem diferite măsuri concrete de sprijinire a femeilor însărcinate și a copiilor lor:

• Înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate, unde femeile să poată beneficia, la cerere, în mod gratuit de consiliere psihologică, coaching, asistență socială sau ce tip de sprijin au nevoie pentru a depăși dificultățile apărute în timpul sarcinii;

• Formarea personalului medical și oferirea de sprijin non-medical complementar, care să vizeze nevoile și bunăstarea femeilor pe parcursul internării în vederea asistenței la naștere.

• Acordarea, după a 14-a săptămână de sarcină, a unei indemnizații pentru femeia însărcinată, care să acopere nevoile speciale din perioada sarcinii – se poate face prin extinderea indemnizației pentru creșterea copilului în perioada ultimelor luni de sarcină;

• Crearea posibilității legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate crește copilul să înceapă procedura de încredințare spre adopție din perioada sarcinii, având un termen după naștere în care se poate răzgândi, după modelul adopției de la naștere care este utilizat în SUA, Marea Britanie, Australia;

• Legiferarea adopției deschise, care ar putea determina mai ușor încredințarea spre adopție sau acceptul pentru adopția copiilor care nu pot fi îngrijiți de părinții sau de rudele biologice;

• Sprijinirea adolescentelor însărcinate să ducă sarcina la bun sfârșit și încurajarea mentalității că o astfel de sarcină poate fi o șansă pentru ca o familie adoptivă să-i ofere unui copil o viață frumoasă;

• Valorizarea în societate a tuturor celor implicați în adopție, în vederea eliminării mentalității disprețuitoare la adresa copiilor adoptați, a părinților adoptivi și, mai ales, la adresa mamelor sau a părinților care își încredințează copiii spre adopție când dificultăți majore le afectează capacitatea de a se ocupa corespunzător de creșterea acestora;

• Întrucât abuzurile și infracțiunile sexuale constituie evenimente traumatice extrem de greu de depășit și duc la o spirală care ajunge adesea al criza de sarcină, este necesară dezvoltarea unor programe pentru prevenirea violenței, a abuzurilor și a infracțiunilor sexuale, care să respecte etapele dezvoltării copiilor și drepturile parentale, când se adresează minorilor, și a programelor de sprijin și de protejare pentru victime;

• Legiferarea plasării de instalații speciale de tip „baby box” în zidurile exterioare ale spitalelor, unde mamele care consideră că nu își pot îngriji copiii îi pot încredința în condiții de siguranță – ca ultimă soluție la o situație de criză, ele pot preveni pruncuciderea și abandonul copiilor nou-născuți; aceste dispozitive sunt legale în foarte multe țări din lume.

Cei care pot oferi ajutor sunt foarte mulți, iar ajutorul oferit poate schimba drumul de la moarte la viață. Oricine poate ajuta, trebuie doar să o facă:

• Bărbații pot sprijini femeile însărcinate vulnerabile, chiar dacă nu ei sunt tații copiilor.

• Femeile care au depășit o criză de sarcină pot mărturisi, chiar anonim, ce înseamnă acest lucru cu adevărat.

• Femeile care au avut o experiență similară și care înțeleg că există femei ce au nevoie de sprijin.

• Personalități publice pot modela mentalitățile publice și pot contribui la implementarea unor măsuri de protecție socială.

• Oameni obișnuiți, care cunosc femei aflate în criză de sarcină, le pot ajuta în diverse moduri.

• Tu, cel care te rogi pentru cei ce riscă să își piardă viața și pentru cei de care depinde viața lor, îi ajuți și pe copiii nenăscuți, și pe părinții lor.

Avem puterea de a sprijini o femeie aflată în criză de sarcină pentru ca ea să-și găsească liniștea necesară, aceeași liniște în care își poate îmbrățișa cu speranță pruncul pe care îl poartă în pântece.

Niciun ajutor nu este prea puțin, iar fiecare poate să ajute pe măsura dragostei și a disponibilității sale.

Orice ajutor în criză de sarcină reprezintă un pas înainte spre un viitor mai bun, mai plin de viață – un viitor
pro-viață.

Teodora Diana PAUL

Președintele Asociației Studenți pentru viață

Alexandra NADANE

Președintele Asociației România pentru viață