Blog Toate articolele

După ediția pentru liceeni a Școlii de vară „Viitorul este pro-viață”, care a avut loc în perioada 1 – 6 august 2023, la Mănăstirea Coșula, a urmat ediția dedicată studenților. Cei 14 tineri veniți din București, Iași, Suceava, Cluj, Botoșani, Vaslui, Galați, Mureș, Alba au petrecut patru zile la Mănăstirea Caraiman, în perioada 23 – 27 august 2023. Acest proiect educativ a reprezentat un pas înainte în înțelegerea culturii pro-viață.

Tabăra a început cu o prezentare despre ce înseamnă să fii pro-viață și a continuat cu vizionarea filmului „Unplanned” („Neplanificat”). Au urmat trei zile cu 15 ateliere pe diferite teme pro-viață – medicină, criza de sarcină, relații toxice, istoria avortului, concepte filosofice ale lumii contemporane și teologia embrionului uman.

Prezentările au fost susținute de diferiți invitați atât din țară, cât și din străinătate. Alexandra Nadane (director al Centrelor ROUA), Eliza-Maria Cloțea (doctor rezident Obstetrică-Ginecologie) și John Mark Porter (membru al consiliului director al Pro-Life Global – o organizație care dezvoltă grupuri studențești în întreaga lume) au vorbit tinerilor despre diferite aspecte ale problematicii pro-viață.

Printre invitați s-au numărat și clerici. Pr. Teodor Gradinaciuc, director Radio Trinitas și Pr. Arhim. Dosoftei Dijmărescu, viețuitor al Mănăstirii Putna și exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei si Rădăuților au subliniat în prezentările lor aspectul duhovnicesc al vieții.

Programul Școlii de vară a avut în vedere și o serie de activități recreative. Tinerii s-au bucurat de o drumeție prin munți, pe Poteca Regală . Totodată, serile de socializare au inclus jocuri de cunoaștere și de societate, iar la sfârșit o scenetă despre criza de sarcină și un foc de tabără.

            Spre deosebire de ediția pentru liceeni, activitățile destinate studenților au presupus o abordare mai profundă a culturii pro-viață. Aceștia au învățat cum să aplice informațiile în mod practic în comunitatea din care fac parte. Acest lucru l-a simțit și Andreea Joița, studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UB:

Școala de vară „Viitorul este pro-viață” este o experiență frumoasă și un foarte bun punct de plecare pentru cei interesați de domeniul pro-viață. La finalul acesteia nu rămâi doar cu un set de cunoștințe teoretice, ci dobândești în același timp și o mai profundă interiorizare a valorilor și a reperelor morale care stau, de fapt, la baza acestui demers.

Școala de vară va continua prin activitățile pe care tinerii participanți le vor organiza în comunitățile din care provin și mai ales prin sprijinul pe care aceștia au fost încurajați să-l acorde persoanelor vulnerabile din jurul lor, în special mamelor și copiilor. Viitorul unui popor poate exista doar prin grija purtată acestor oameni vulnerabili.

Pe parcursul taberei, patru mentori ai Școlii de vară au fost alături de participanți la tot pasul și au susținut, de asemnea, o parte dintre ateliere: Teodora Diana Paul, Președinta Asociației Studenți pentru viață București, Anastasia Chirvasă, Secretara Asociației Studenți pentru viață – filiala Iași, Oana Vîrlan, coordonatoarea Departamentului Media SPV Iași și Maria Bodale, voluntar SPV Iași.

Organizatorii vor reveni în curând cu detalii despre următoarea ediție a școlii de vară, care vor avea loc în vara anului 2024.

Iată concluziile participanților școlii de vară în urma celor 15 ateliere de formare pro-viață:

Prezentările și dialogurile au fost exact ce aveam nevoie pentru a putea să-mi consolidez ideile despre acest concept pro-viață și acum, după o săptămână petrecută alături de oameni cu o pregătire extraordinară în domeniu și alături de studenți cu aceleași valori ca și mine, cred că sunt pregătită să îmi încep activitatea pro-viață. (Teodora Ciobanu, Medicină Dentară, Târgu Mureș)

Pe lângă toate lucrurile noi pe care le-am aflat la școala de vară „Viitorul este pro-viață”, cel mai important pentru mine a fost conștientizarea faptului că implicarea este esențială și că fiecare dintre noi putem ajuta într-un fel sau altul cauza pro-viață. (Filoteia Joița, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, UB)

M-am bucurat să aflu multe informații importante despre pro-viață, care pot ajuta la conștientizarea problemei pe care o avem la nivel de societate. (Cristian Răzvan Moisescu, Academia de Studii Economice din București)

Săptămâna aceasta la școală de vară mi s-a întărit convingerea că merită să lupți pentru viață! Am aflat informații despre subiectul pro-viață din mai multe domenii și astfel viziunea mea este una mai complexă, fiind mai pregătită să înțeleg și să discut cu o femeie în criză de sarcină, sau să împărtășesc altora mai multe idei din aceasta sferă. (Alexandra Bindiu, Facultatea de medicina, Cluj-Napoca)

Cugetând că pot contribui la clădirea unui viitor în care cultura vieții să înflorească, am decis să particip pentru a doua oară la Școala de vară „Viitorul este pro-viață”. Am conștientizat că a fi pentru viață înseamnă a avea convingerea că fiecare om, născut sau nenăscut, tăinuiește în cămara inimii sale un potențial latent, nebănuit. (Sergiu  Chelba, Facultatea de Informatică, UAIC Iași)

Școala de vară la care am participat mi-a oferit șansa să cunosc povești noi de viață, să asimilez noi informații și să mă formez ca mesager al darului suprem – viața. Aș repeta oricând această experiență, mai ales alături de echipa pe care am format-o în ultimele zile. (Andrei Rotaru, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia)