Leone Grotti, Tempi, 5 iunie 2016
Traducere de Ana Avram
Am tradus acest articol pentru că dacă acești părinți intervievați mai jos pot, consider că, dacă vrem, toți am putea să sprijinim acești copii și să luptăm pentru ca ei să aibă o șansă la viață.
„Dacă doi părinți descoperă că așteaptă un copil cu sindromul Down și decid să continue sarcina, sunt considerați iresponsabili din punctul de vedere al societății?”. Întrebarea doctorului Jean-Claude Forest, președintele Comitetului de coordonare al programului de depistare a Trisomiei 21 din Quebec, este retorică. Dar, de fapt, răspunsul transmis de societatea canadiană este unul clar: „da”.
„Este evident”. Julie Faucher și soțul ei Nathan, candieni rezidenți în Quebec, au simțit pe pielea lor. Când Julie a aflat că este însărcinată cu o fetiță care are Sindromul Down era o mamă tânără; s-a gândit repede la avort: „Pentru mine era evident că nu puteam trăi fericiți cu un copil care suferă de Sindromul Down și era evident că nu l-aș fi născut. Dar soțul meu a zis: „Ei bine, pentru mine nu este de fapt așa de evident”.
Presiunea medicilor. Înspăimântați și nehotărâți, deoarece nu știau ce să facă, Julie și Nathan au căutat repede ajutor în cadrul sistemului sanitar. Dar nu l-au găsit. Medicii, de fapt, în loc să răspundă la întrebările lor despre cum ar fi trebuit să fie viața cu un copil care suferă de Sindromul Down, nu-i sfătuiră decât să pună capăt sarcinii. Părinții nu au ascultat acele sfaturi și astăzi micuța Sofia are 7 ani și este cea mai mică dintre cei trei copii ai lor. Dacă s-au decis să nască copilul, acest lucru s-a realizat datorită ajutorului unei doamne psiholog, care i-a susținut.
90 la sută. Povestea lor, istorisită într-o clip video de Tamara Aletersco pe Ici Radio-Canada, nu este un caz rar în Canada. Un copil din 800 de nou-născuți are Trisomia 21, dar numărul ar putea fi mult mai mare. Din 2012, guvernul canadian furnizează gratis la toate femeile gravide un test pentru a depista Sindromul Down. Un procent de 60% din femei fac testul și, dacă acesta confirmă anomalia genetică, în 90% dintre cazuri se recurge la avort.
„Sunteți sigură ca vreți să țineți copilul?” Dacă numărul de întreruperi este așa de mare, responsabilitatea este și a sistemului sanitar, unde medicii din serviciul public, în loc să fie neutri, îndeamnă la avort. „Dacă decizi să păstrezi copilul, te privesc de parcă ar fi o aberație”, povestește Marc, tatăl a trei copii. Al treilea copil, o fetiță, Lily Rose, a fost diagnosticată cu Trisomia 21. Soția lui, Stephanie, se plânge de atitudinea medicilor. Nu numai că nimeni nu i-a susținut niciodată, dar, după ce s-au decis să țină fetița, „la fiecare vizită îmi ziceau: Sunteți sigură ca vreți să țineți copilul?”.
„Apărarea de avort”. Pentru Antoine Payot, medic la Centrul Medical Universitar „Sainte Justine” din Montréal, problema nu este nouă. „Multe cupluri, din păcate, trebuie să se apere de avort pentru că sistemul împinge mereu părinții să întrerupă sarcina. Un studiu de caz despre această problemă se desfășoară acum la nivel național.”
Sursă: http://www.tempi.it/canada-genitori-figli-down-devono-difendersi-aborto#.WH6RYlOLTIV