Blog

Dacă stai să te gândești, noi în această lume avem mai multe similarități decât diferențe. Una dintre  ele pornește de la începuturile noastre, sursa noastră. Toți am parcurs aceeași călătorie pentru a ajunge pe acest pământ. Fiecare dintre noi a fost legănat în același fel de cocon întunecat, cald și apos. Nașterea în această lume cu siguranță ne-a trezit brusc simțurile. Inițial, noua călătorie e derutantă și neprimitoare. Din fericire, majoritatea suntem întâmpinați cu căldură în noile noastre cămine pline de lumină.

Sunt cuprinsă de uimire de fiecare dată când privesc cele 14 sculpturi strălucitoare de bronz, numite „Călătoria Miraculoasă”, creație a artistului britanic  Damien Hirst,  amplasate în fața spitalului  Sidra din Doha, Qatar. Această călătorie continuă, pe care omenirea a străbătut-o de-a lungul timpului, mă umple cu o recunoștință mereu nouă pentru suflarea de viață din noi. Fiecare din cele 14 sculpturi ilustrează un punct de cotitură în călătoria pe care am parcurs-o cu toții. Mergând pe alee de-a lungul  sculpturilor, suntem îndemnați să ne amintim de această călătorie unică a noastră – de faptul că noi am fost meniți ne schimbăm și să creștem. Aceste statui ne arată că a fi în viață înseamnă că ne dezvoltăm și că devenim în mod constant,  că viața este o ,,minunată” minune.

Cele 14 sculpturi au aproximativ 14 tone. Când ești în dreptul lor, simți amploarea scalei la care au fost lucrate și puterea vieții. Mai mult, simți cât de important este fiecare copil său persoană în această lume.  Fiecare a parcurs ,,Miraculoasa Călătorie” cu un scop anume. Iar când  întâlnim acești călători, trebuie să ne amintim de sensibilitatea și de bunătatea pe care fiecare le poate aduce în această lume.

Așa cum spune soțul meu, care în calitate de medic a asistat la nașterea a peste 20000 de copii: ,,Fiecare copil este un miracol. Nu mă plictisesc niciodată să aduc un copil (uneori doi sau trei sau patru simultan) în această lume. Mă bucură atât de mult încât aș face-o pe gratis. În momentul în care copilul sosește, camera este umplută de o negrăită speranță și fericire. Mă simt cea mai norocoasă persoană fiind într-un astfel loc plin de bucurie.  E ceva diferit în cazul fiecărui copil, în cazul fiecărei familii. Dar aceeași bucurie e acolo. De fiecare dată.”

Sfârșitul perioadei de sarcină: un băiețel de aproape 15 metri înălțime
Sculpturile din curtea noului spital pentru copii și femei Sidra, inaugurat în ianuarie 2018
Prima sculptură din serie, reprezentând începutul perioadei de sarcină din uter
Divizarea ovulului fecundat. Partea de sus se numește morulă, stadiul incipient al unui embrion format din șaisprezece celule.
Primele 3 sculpturi reprezintă etapele formării embrionului.
Începutul formării fetusului.
Fetusul începe să se dezvolte.
Începe să crească. Corpul începe să se distingă.
La 20 de săptămâni sau 5 luni de sarcină.
La 6 luni.
La 7 luni.
Favorita mea. Vedeți zâmbetul de pe fața gemenilor? Soțul meu are o soră geamănă așa că și el a apreciat asta în mod deosebit.
O altă perspectivă asupta diferitelor stadii ale vieții. Având o soră geamănă, soțul meu a vrut să stea în fața sculpturii cu gemeni. Câteodată lumea îl întreabă dacă sunt identici. Răspunsul e nu. El spune că e mai chipeș.

După: http://www.openingthesky.com/2018/10/qatar-public-art-baby-sculptures.html