Blog Știri
10978489_928558933834930_5379753741721834091_n
Foto: Dinu Savopol Photography

de Alexandra Nadane, Preşedinte Studenţi pentru Viaţă

THE woman

În 1964 se naşte într-o familie cu patru copii. În liceu este conducător de joc în echipa de baschet feminin, cu care câștigă, la 18 ani, în 1982, Campionatul Statului Alaska. În acelaşi an se înscrie în Partidul Republican. În 1984, la 20 de ani, ocupă locul trei la concursul de frumuseţe Miss Alaska. În 1996, la 32 de ani, devine primar al orașului Wasilla. În 2004 i se propune să candideze pentru Senatul SUA, dar refuză, la cererea fiului său cel mai mare, îngrijorat că mama lui nu se va mai putea ocupa de copii. În 2006, la 42 de ani, devine cel mai tânăr guvernator al statului Alaska şi prima femeie aleasă în această funcţie. În 2008, este candidată la funcția de vicepreședinte al SUA. În 2014 lansează canalul de știri online Sarah Palin Channel.

Sarah Palin este o femeie celebră în SUA. În ea sunt prezente caracteristici care pentru unii sunt ireconciliabile. Frumoasă, deșteptă, bogată, celebră, cu cinci copii, pro-castitate până la căsătorie, fidelă soțului, pro-viață 100% și anti-avort 100%, om politic, sportivă, religioasă, om de media… O fi THE woman, femeia perfectă, care are parte în viață numai de bine, fără probleme, necazuri, lipsuri, frustrări? Al cincilea copil are Sindrom Down În 2008, la 44 de ani, în perioada campaniei electorale pentru vicepreședinte SUA, aflată în afara graniţei statului Alaska, la o conferință despre petrol și gaze  naturale, a aflat că al cincilea copil, cu care era însărcinată, avea Sindrom Down. Reacția? „Pentru doar o clipă, mi-a trecut prin minte că nimeni nu mă cunoştea acolo unde eram. Nimeni nu ar fi ştiut. M-am gândit cât de uşor ar fi fost. Era uşor poate să mă gândesc să schimb această situaţie… Nimeni nu ar fi ştiut.” Deci nu e femeia perfecta, se clatină și ea! Acum să vedem, ce face în episodul „probleme în paradis”? E ușor să le spui altora să nu avorteze copilul cu Sindrom Down, dar când e vorba de tine? A simţit că lumea s-a oprit în loc. „M-am gândit: «Doamne, sper că ştii mai mult decât mine despre asta, fiindcă eu nu ştiu cum o să mă descurc!»”, a povestit ea. „O femeie ar putea alege soluţia uşoară (avortul), pentru a elimina problema, în loc să înţeleagă că fiecare copil vine cu un scop. Fiecare are destinul său. Şi în lumea noastră acesta poate fi unul bun. Mi-am păstrat convingerea aceasta”.

Adevărul despre viaţa alături de un copil cu Sindrom Down

Într-un articol publicat în 2012 în revista Newsweek, Sarah Palin a spus: „Rugăciunile mi-au fost ascultate şi mi s-a dat o bucurie mai mare decât aş fi putut vreodată să înţeleg, în felul meu superficial. Da, ne confruntăm cu temeri şi dificultăţi în plus, dar copiii noştri sunt o binecuvântare, iar restul lumii pierde neştiind aceasta”. Unele zile cu Trig, cel de al cincilea copil, sunt mai dificile şi îşi face mereu griji cu privire la viitorul lui, „însă nu aş da aceste dificultăţi niciodată în schimbul confortului sau absenţei lor. Dumnezeu a ştiut ce face când ne-a binecuvântat prin Trig.” ‎Ce trăiește ea nu este o excepție. Scenariile pe care și le fac oamenii când aud de copii cu nevoi speciale sunt de multe ori foarte departe de realitate. Studii realizate de Spitalul de Copii din Boston în 2011 pe un eşantion de 2.044 de părinţi şi familiile acestora arată că:

  • 79% din părinţi au o perspectivă mult mai pozitivă asupra vieţii datorită copiilor lor cu Sindrom Down
  • 94% dintre fraţii copiilor cu Sindrom Down îi iubesc şi se mândresc cu ei
  • 99% dintre persoanele cu Sindrom Down se simt fericite
  • 97% dintre persoanele cu Sindrom Down sunt mulţumite de cine sunt
  • 96% dintre persoanele cu Sindrom Down sunt mulțumite de cum arată.

Cum să salvezi 96% dintre copiii cu Sindrom Down

Și totuși, care e secretul? Cum cade Sarah Palin în picioare și în vreme de pace, și în vreme de furtună? Întrebată dacă a decis să nu facă avort doar pentru a rămâne fidelă convingerilor sale pro-viaţă, a răspuns că decizia nu a fost motivată „politic”: „Am rămas doar fidelă promisiunii că totul se aranjează când alegi viaţa. Pot spune cu certitudine că aceasta a dat roade în viaţa mea”. Secretul ei este simplu: a ales drumul adevărului și are certitudinea că, drumul fiind cel corect, la fiecare problemă vor exista soluții. Așa că merge hotărâtă înainte. Ce nu a știut să rezolve ea, a avut încredere ca se va rezolva cumva. Şi aşa s-a întâmplat. De exemplu, nu a ştiut cum să le spună celorlalţi copii despre diagnosticul frăţiorului. „Nu am aflat că are Sindrom Down decât în ziua în care s-a născut”, a spus Willow, fetiţa lui Sarah, pe atunci în vârstă de 14 ani. „Aşa că ne-am cam şocat. Dar nu ne-a păsat prea mult. Tot fratele nostru rămâne”. Şi-a lipit pe mașină un autocolant pe care scrie: „Puştiul meu are mai mulți cromozomi decât al tău” (persoanele cu Sindrom Down au 47 de cromozomi în loc de 46). Când ‎Richard Dawkins a declarat, în 2014, că este imoral să nu avortezi dacă afli că o să ai un copil cu Sindrom Down, Sarah Palin i-a răspuns postând 11 fotografii cu Trig pe pagina sa de Facebook, împreună cu următorul mesaj:

D-le Dawkins, V-aş invita să-mi cunoaşteţi fiul dacă mi-aţi promite să veniţi cu mintea, ochii şi inima deschise pentru un fel unic de absolută frumuseţe. Dar, pe lângă rugămintea către dumneavoastră de a fi tolerant, va trebui să-l avertizez şi pe Trig să fie tolerant, deoarece s-ar putea să vă privească în mod superficial ca pe un tip stânjenitor. Mă voi asigura, totuşi, că se va purta politicos! Cu dragoste, Sarah Palin & familia

Să le spunem tuturor răspicat: Fiecare viață este un dar! Alegeți viața și toate problemele își vor afla răspunsul.