Blog

Bună!

Sunt în Parcul Tineretului, din București, chiar pe locul unde ieri a fost amplasată scena de la Marșul pentru viață 2023 din București.

În fața scenei, deci in spatele meu, erau 2000 de oameni!

Voluntari cu tricouri, baloane colorate, steaguri, pancarte, toate culorile, tineri, părinți, copii.

Dacă nu ați văzut încă pozele, faceți un exercițiu de imaginație, iar apoi intrați pe paginile Marșul pentru viață România si Republica Moldova, Marșul pentru viață București si SPV B ca sa vedeți cat de mult v-ați apropiat de realitate.

Eu am avut o priveliște destul de buna, de vreme ce am avut bucuria sa prezint recitalul „Live for Life”.

Înainte de ajunge la subiectul acestui live, simt încă o dată nevoia să mulțumesc celor care au făcut să fie o zi minunată pentru cei 2.500 de participanți de la București.

În mod special, mulțumesc din partea organizatorilor doamnei Iustina Irimia-Cenușă, care a avut un recital din inimă și cu toată inima care a inclus și o mărturie personală despre adopție.

Mulțumesc celor care și-au spus mărturiile, foarte emoționante – le găsiți și în live, dar le-am si transcris pe pagina studentipentruviata.ro

Mulțumim firmei Wincero, care a realizat identitatea vizuală și a oferit-o gratuit nouă, la București, și la toți organizatorii locali care au dorit să o folosească

Mulțumim doamnelor Ioana Revnic, de la „Spune-mi o poveste pentru suflet”, și scriitoarei Veronica Iani, care au organizat – pentru prima dată – un spațiu pentru copii unde au făcut activități pe toată durata concertului și a mărturiilor.

Dacă aceasta a fost ceva în premieră la București, este ceva cu totul excepțional, o premieră națională: numărul de peste 1.100 de locuri din România și Republica Moldova în care s-au organizat marșuri pentru viață și activități pro-viață în luna martie.

Acest lucru este cu atât mai excepțional cu cât organizatorii locali sunt diferiți.

Faptul că în peste 1.100 de locuri sute de mii de oameni au simțit să participe la o activitate pro-viață este un semn că drumul pe care mergem este cel bun.

Ne-am dorit mereu ca schimbarea – de la negarea vieții și a identității copilului nenăscut și de la ignorarea situațiilor extrem de dificile în care se află femeile în criză de sarcină la recunoașterea umanității copilului nenăscut și la sprijinirea cu tot ce au nevoie femeile însărcinate – ne-am dorit și ne dorim ca această schimbare să se facă liber și din inimă. Nu forțat, căci ceea ce este forțat nu durează.

Faptul că din ce în ce mai mulți oameni răspund afirmativ ne arată că această schimbare este primită în inimile a din ce în ce mai mulți oameni. Acum mi-am amintit – s-au organizat marșuri pentru viață și activități pro-viață și în comunitățile românești din diaspora!

Ca un gând personal, azi mă gândeam la ziua de ieri și îmi amintesc că erau foarte multe fețe cunoscute erau în public, mulți tineri pe care îi cunoșteam sau pe care i-am întâlnit o dată la un eveniment, dar eu, să știți, sunt de puțin timp mutată în București; și atunci mi-am dar seama ce important e când găsești oameni cu care poți să construiești împreună lucruri bune, oriunde ai fi, căci deși nu este o căutare ușoară, merită efortul.

O să răspund și aici la o întrebare care ni se pune uneori: cu ce ajută marșul pentru viață o femeie însărcinată care e într-o situație foarte dificilă și cu ce ajută să fie salvată viața copilului ei? În particular, periodic apar marturii ale nor femei care spun cum participarea lor sau a unei cunoștințe la Marșul pentru viață, sau urmărirea pe net a unei mărturii la un marș, le-a dat putere sau le-a direcționat spre cineva care le-a ajutat și au depășit criza de sarcină. Însă, în general, marșul pentru viață este doar componenta civică a implicării pro-viață.

Alături de el facem activități educaționale, pe cât putem – și sigur e nevoie de mai mult. Și, foarte importante, în linia întâi a sprijinului concret al femeilor însărcinate sunt centrele specializate – nu sunt multe, dar măcar câteva sunt.

Prin toate acestea, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom continua sprijinul până când fiecare copil va trăi într-o lume în care va fi întâmpinat cu grijă și cu dragoste, nu cu teamă, ostilitate și violență – poate aceasta va fi după ce va trece generația de acum, dar istoria ne arată că lucrurile bune se construiesc de mai multe generații!!

E o șansă a celor de azi să ne șlefuim sufletul prin activități pro-viață. Spun aceasta  deoarece comportamentul nostru față de cei mai vulnerabili și față de cei cu cea mai mare nevoie de ocrotire este măsura umanității și a omeniei noastre, a demnității și a sufletelor noastre.

În sfârșit, amintesc și aici că Marșul pentru viață de la anul viitor, 2024, va avea loc sâmbătă, 30 martie 2024.

Doamne ajută!