Școala de vară „Viitorul este pro-viață”, care s-a desfășurat în perioada 30 iulie – 4 august 2024, la Mănăstirea Coșula, a adus împreună liceeni din București, Botoșani și Slobozia pentru a-i introduce în tema și misiunea pro-viață.
Proiectul educativ, care se află la cea de a șasea ediție, a oferit participanților 14 prezentări, dialoguri și ateliere interactive pe diferite teme pro-viață – medicină, criza de sarcină, istoria avortului, teologia embrionului uman.
Le mulțumim vorbitorilor care au livrat un conținut extrem de calitativ adaptat vârstei liceenilor. Sunt informații pe care oricine ar trebui sa le știe, spune Natalia Burtan, una dintre participante. Iată de feedback au mai transmis participanții:
Am avut parte de amintiri minunate și de oamenii extraordinari, cărora le mulțumesc din suflet că au contribuit la dezvoltarea mea. Alături de aceștia am acumulat informații care m-au ajutat sa înțeleg ce înseamnă să fii pro-viață. A fost o experiență frumoasă care merită încercată măcar o dată. Mulțumesc Mânăstirii Coșula pentru găzduire și ospitalitate. – Cristina Anamaria Dumitru, 16 ani, Slobozia
Să particip la Școala de vară „Viitorul este pro-viață” a fost o experiență foarte frumoasă. Am învățat informații despre copiii din pântecele mamelor și despre avort pe care oricine ar trebui sa le știe. Colectivul a fost foarte plăcut și sper sa ne reîntâlnim în viitor, poate chiar la activități de voluntariat pro-viață. – Natalia Burtan, 16 ani, București
Mai jos vă invităm să citiți un rezumat a modului în care au decurs atelierele și prezentările Școlii de vară „Viitorul este pro-viață” 2024 pentru liceeni:
– Pr. Radu Brânză, coordonatorul departamentului ProVita Iași, a ținut un cuvânt la deschiderea oficială a școlii de vară prin care a încurajat participanții spunându-le că oricât de mică ar fi contribuția cuiva, ea poate face diferența între viață și moarte.
– Teodora Diana Paul, parte din echipa de organizare, a vorbit despre semnificația atitudinii pro-viață si de ce aceasta ne definește în prezentarea „Poziționarea într-o lume conflictuală: Ce înseamnă să fii pro-viață?”. De asemenea, prin atelierul „Repere în istoria mișcării pro-viață și a avortului”, a realizat o scurtă călătorie prin momente cheie din trecut care să îi ajute pe participanți să aibă o înțelegere de bază a modului în care avortul a ajuns normativizat în societate, drept care a fost legalizat.
– Anastasia Chirvasă, absolventă a Facultății de Medicină din Iași a susținut un atelier de medicină format din două sesiuni, „Când începe viața umană” și „Medical talk pro-viață”, în care a prezentat fascinanta călătorie în cele 9 luni de viață intrauterină și alte informații medicale utile în discursul pro-viață.
– Dna. Gilia Crăciun, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu, a introdus participanții în tema crizei de sarcină prin atelierul practic „De la sarcină la criza de sarcină”. Coloratul și decupatul pot avea un impact mai mare decât pare la prima vedere.
– Pr. Arhim. Dosoftei Dijmărescu a purtat un dialog pornind de la scurtmetrajul „Feeling through”, despre un om surd și nevăzător. Discuția s-a conturat în jurul chemării noastre de a face binele și a ideilor că binele se face cu efort, că efortul și plăcerea sunt în opoziție și că bucuria adusă de efort durează pe termen lung, în timp ce bucuria adusă de plăcere e de scurtă durată. Mai departe, aceste principii au fost aplicate în problematica pro-viață: a sprijinirii femeii însărcinate și a copilului nenăscut.
– Alexandra Nicolau și Maria Bodale, voluntare în cadrul Asociațiilor SPV București și Iași au ținut o sesiune de mentorat despre relații toxice, prietenii sănătoase și specificități ale generației tinere actuale.
– Yan Marin, la rândul său voluntar în Asociația SPV București, a moderat discuția cu liceenii pe baza proiecției filmului Neplanificat: transformarea uimitoare a lui Abby Johnson, de la directoarea unei clinici de avorturi Planned Parenthood, principala rețea de avorturi din SUA, la unul din liderii mișcării pentru viață și susținătoare a femeilor în criză de sarcină.
– Pr. Petru Cernat, asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a susținut online două ateliere despre partea filosofică și teologică a problemei avortului. În prima parte, a explicat fundamentele filosofice ale mentalității contraceptive de astăzi, a cărei pisc este avortul, iar a doua parte a fost dedicată argumentării în favoarea identității embrionului uman, ca o persoană creată după chipul lui Dumnezeu.
– Trupa de teatru antic Katharsis din Botoșani, formată din liceeni, a jucat piesa de teatru „O întâmplare neașteptată”, bazată pe o criză de sarcină reală. Tinerii actori au purtat un dialog cu participanții școlii de vară despre comportamentul personajelor din piesă și care ar fi fost o abordare corectă a situației în care se afla personajul principal, femeia însărcinată, de către persoanele din jurul ei.
– În ultima zi a școlii de vară, cunoștințele obținute în urma atelierelor ținute de specialiști în zilele anterioare au fost aplicate în cadrul unui atelier de dezbateri academice ținut de Răzvan Constantin Popovici, campion național la dezbateri academice, și Emanuel Buta, cu experiență extinsă în domeniu, format din trei sesiuni: „Debate pro-viață: teorie și structură, dezbatere demonstrativă, și dezbaterea participanților”.
– Liceenii au participat la un atelier de artă pro-viață, unde și-au personalizat câte o sacoșă cu un mesaj la alegere, un obiect vestimentar perfect pentru a iniția discuții pe stradă pe tema vieții.
– Prin prezentarea „1001+ activități pro-viață”, care a încheiat seria atelierelor, participanții au fost încurajați să dezvolte în comunitatea locală activități care să crească nivelul de conștientizare al tinerilor privind tema pro-viață.