Blog

Silvia-Radu-WEB

de Ştefana Totorcea, Ştiri pentru viaţă

Până pe 8 aprilie, la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti este deschisă expoziţia „Familia”, cu desene, picturi şi sculpturi ale artistei Silvia Radu.

Mărturisitoare creştină, artista este deţinătoare, printre altele, a Premiului Uniunii Artiştilor Plastici, pentru lucrarea monumentală Legenda Meşterului Manole, amplasată în Parcul Herăstrău din Capitală, dar şi a premiului Prometheus Opera Omnia, al Fundaţiei Anonimul, pe care l-a primit împreună cu soţul ei, sculptorul Vasile Gorduz, în 2003.

Vernisajul expoziţiei „Familia” de la Biblioteca Naţională a avut loc chiar pe 25 martie, de Buna Vestire, şi a făcut parte din Săptămâna pentru Viaţă, care a început anul acesta cu Marşul pentru viaţă 2014 – „Adopţia, o alegere nobilă” şi concertul caritabil Artişti pentru viaţă, continuând cu proiecţii de film, mese rotunde şi conferinţe care şi-au propus să promoveze tema adopţiei în societatea românească.

La vernisaj, criticul de artă Doina Mândru a subliniat căldura, delicateţea şi bucuria pe care o emană lucrările expuse de artistă, iar Elena Terziman, directoarea Bibliotecii Naţionale, a declarat că se bucură să susţină acest eveniment umanitar: „Ceea ce se întâmplă astăzi, de Ziua Bunei Vestiri, la Biblioteca Naţională a României, trebuie să devină normalitate”.

Discursul Silviei Radu a fost un impresionant apel la această normalitate: să fim femei, să ne întemeiem familii şi să rămânem români în România, având privilegiul de a trăi într-o ţară întemeiată pe multe jertfe. Iar jertfa fundamentală de la care putem porni, pentru a urma modelul strămoşilor, poate fi chiar simpla jertfa de zi cu zi a maternităţii.

„Ce poate fi mai minunat decât familia – acel «Fie mie după cuvântul tău», rostit de pururea Fecioara Maria? O familie fără copii e o familie tristă. De aceea, tinerii noştri, dacă Dumnezeu nu le dă copii, ei trebuie să adopte neapărat. Doamnelor, cea mai mare satisfacţie a femeii şi rostul ei pe Pământ este să nască copii. Nici cea mai grozavă carieră artistică, nici altceva nu poate împlini o femeie. Nu există bucurie, împlinire şi jertfă mai mare decât aceasta. Mama este cea mai jertfelnică fiinţă din lume.

Asta ne roagă şi părintele Sofian. Neamul acesta are nevoie de copiii noştri!”, a spus artista la deschiderea expoziţiei.

Faptul că tema adopţiei este un subiect sensibil şi necesar în societate s-a confirmat încă o dată când un tânăr care studia o carte în apropierea locului vernisajului s-a alăturat spontan discuţiei, vorbind din experienţă personală despre statutul copiilor adoptaţi din România, despre care a afirmat că sunt defavorizaţi din punct de vedere social.

A fost o seară impresionantă într-un loc pe care vi-l recomandăm ca popas când aveţi de organizat un eveniment sau sunteţi pur şi simplu în trecere prin oraş şi aveţi ceva timp la dispoziţie. Biblioteca Naţională a României se găseşte pe Bulevardul Unirii din Bucureşti, la numărul 22.

Sursă: Marșul pentru Viață