Blog Știri

sfl winter

de Missy Martinez, Students for Life, SUA

Fiind din sudul Alabamei, am avut un mare șoc când m-am mutat în zona metropolitană din Districtul Columbia (D.C.). Ritmul vieții era mult mai rapid, ceaiul venea neîndulcit (nu, nu voiam să „îl îndulcesc singură”), și nu se presupunea că trebuie să salut sau să le fac cu mâna tuturor oamenilor pe care îi vedeam. În prima duminică în care am fost la biserică, m-a șocat îmbrăcămintea lejeră și faptul că băieții au ocupat toate scaunele în timpul Școlii de Duminică, în timp ce fetele şedeau pe podea (of!) – poveste adevărată.

Dar singurul lucru care m-a luat complet pe nepregătite a fost altul: IARNA.

În sud, iarna seamănă mai degrabă cu o toamnă răcoroasă. Temperatura coboară până la 5-6 grade în mijlocul nopții (cel mult). Uneori este gheață și, foarte rar, zăpadă. În timpul facultății, în partea sudică a Mississippiului, școala se închidea pe motiv de… burniță! Era mai degrabă o ploaie foarte rece. Totuși, orarul normal era anulat și orașul gol, dat fiind faptul că toți oamenii erau ascunși în casele lor, la adăpost. Nu există în sud camioane cu sare și nici haine adevărate de iarnă.

De ce e acest lucru important? Pentru că, în fiecare an, pe 22 ianuarie, sute de mii de oameni vin la Washington, D.C. pentru a mărșălui în amintirea deciziei date de Curtea Supermă de Justiţie a SUA în procesul Roe vs. Wade, care, în 1973, a făcut posibilă şi chiar obligatorie liberalizarea avortului la cerere în SUA. Marşul se desfăşoară în frigul umed, cu toate că oamenii, mai ales cei veniți din sudul Statelor Unite, nu sunt pregătiți cum se cuvine. De unde știu asta? Pentru că eu însămi eram total nepregătită cu doi ani în urmă.

Atunci mă preocupa mai mult moda decât de căldura. Cele mai multe dintre hainele mele erau subțiri și erau de la reduceri (cumpărate de la magazinele Target). Nu aveam o îmbrăcăminte cu adevărat impermeabilă. Și ce credeţi? Am ÎNGHEȚAT, desigur. Am petrecut întreaga zi complet nefericită și amorțită.

Când participi la Marșul pentru Viață, trebuie să te pregătești pentru ore întregi de stat afară, în vremea rece și în zăpadă. Anul trecut am întâlnit multe studente (provenite din aceeaşi regiune ca şi mine) încălțate cu… balerini, fără mănuși, uneori chiar şi fără paltoane. Vei răci de moarte și s-ar putea chiar să te alegi şi cu degerături.

Anul trecut, am pus moda-n cui și am ales căldura. Arătam ciudat, dar mă simțeam confortabil. Erau -12 grade afară și un vânt care te făcea să te simți ca la -18 grade. Da, -18.

Iată câteva sfaturi pentru a vă face bagajele și a vă planifica participarea la Marșul pentru Viață:

Purtați haine impermeabile – Dacă ninge (sau chiar plouă), vă veți uda. Dacă hainele vi se vor uda, vă va fi cu mult mai frig.

Purtați haine foarte groase sau îmblănite – Dacă puteți găsi o geacă cu puf sau o jachetă de ski, e cel mai bine. Un palton sau o haină din imitație de piele nu vor ține de cald.

Straturi, straturi, straturi – Mai ales dacă vântul bate puternic, vă veți simţi groaznic. Găsiți îmbrăcăminte pe care să o puteți pune pe voi în straturi și puneți cât mai multe straturi cu putință.

Cum să vă îmbrăcați

De la brâu în jos, în straturi:

 • Dresuri (preferabil flauşate)
 • Colanţi sau izmene
 • Șosete de lână (nu purtați mai multe perechi, investiți într-o pereche de șosete din lână de calitate sau alte șosete bune de iarnă)
 • Blugi (fără găuri)
 • Pantaloni de ski (recomandabili în caz de ploaie, lapoviţă sau ninsoare)
 • Bocanci impermeabili groși, cu aderență la sol. Cu cât mai înalți, cu atât mai bine

De la brâu în sus, în straturi:

 • Bluză de corp sau maiou
 • Cămașă cu mânecă lungă
 • Pulover de lână, eventual cu guler pe gât
 • Bluză groasă flauşată, fleece sau alt pulover
 • Haină groasă căptuşită şi impermeabilă (cu cât mai lungă, cu atât mai bine)
 • Fular gros (chiar două)
 • Căciulă de iarnă
 • Mănuși (nu de bumbac, ci mănuși adevărate, impermeabile, căptuşite, de schi sau din cele cu un singur deget).

Dacă aveţi îndoieli, îmbrăcaţi-vă mai mult. Puteți oricând să dați straturi jos, dar e bine să fiți pregătit.

Alte ponturi

 • Aduceți încălzitoare electrice pe baterii, pentru mâini și picioare, pe care le puteți ţine în buzunar. Cumpărați-le înainte de a ajunge la Washington, deoarece aici alte sute de mii de partizani pro-viață vor da năvală să le cumpere de la cel mai apropiat magazin. Activați-le înainte de a ieși afară.
 • Să aveţi la voi un încărcător de telefon suplimentar sau mai bine altă baterie încărcată, de rezervă. Frigul consumă foarte repede bateria de la telefon.
 • Găsiţi şi nişte mănuşi speciale pentru smartphone, ca să nu fiţi nevoiţi să staţi cu mâinile goale în frig prea mult timp.
 • Luați un rucsac ușor cu gustări și băuturi.
 • Folosiți toaleta înainte de a pleca, deoarece majoritatea localurilor nu vă vor lăsa înăuntru pentru a folosi toaleta.
 • Folosiți transportul în comun și fiţi pregătiți că totul va dura mai mult decât vă așteptați. Nu uitaţi că în zonă vor fi cu 600.000 de oameni mai mulți decât de obicei, deci va fi aglomerat.

mflgraphic