Blog

                                 Pentru traducere în limba română apăsați butonul CC

de Alexandru Tsiras

Transcriptul clipului:

Am avut șansa ca cineva să lucreze la o mașină de imagistică cu rezonanță micromagnetică la Institutul Național de Sănătate. Urma să demarăm un nou proiect ce implica scanarea unui făt de la concepție la naștere, folosind aceste tehnologii noi. Am scris algoritmii în cod, Paul Lauterbur a construit partea de hardware și a câștigat premiul Nobel pentru inventarea RMN-ului. Am primit vestea. Acum vă voi prezenta un fragment din proiectul „De la concepție la naștere”.

„De la concepție la naștere”

Ovocit, Spermă, Ovul fecundat 24 de ore: prima diviziune celulară

Ovulul se divine la câteva ore după fecundare. Continuă să se dividă la fiecare 12 – 15 ore.

Embrion precoce

Sacul vitelin hrănește embrionul.

25 de zile: se dezvoltă camerele inimii

32 de zile: se dezvoltă brațele și mâinile

36 de zile: apar primele vertebre. Aceste săptămâni marchează cea mai rapidă perioadă de dezvoltare a fătului. Dacă fătul s-ar dezvolta în acest ritm timp de 9 luni, ar cântări 1,5 tone la naștere.

45 de zile: Inima embrionului bate de două ori mai repede decât cea a mamei.

52 de zile: se dezvoltă retina, nasul și degetele. Mișcările continue ale fătului în uter sunt necesare pentru dezvoltarea mușchilor și a scheletului.

12 săptămâni: penis nediferențiat – sexul e necunoscut.

8 luni Nașterea: faza expulzării. Momentul nașterii.

Mulțumesc! După cum puteți vedea, când lucrezi la acest proiect, e destul de uimitor. Și am continuat să scanăm și mai mult pe când lucram la proiect, analizând aceste două celule simple care dispun de capacitatea incredibilă de a vă da viață. Lucram la acest proiect, analizând porțiuni mici din corp, aceste bucăți micuțe de țesut, care au fost un trofoblast provenit dintr-un blastocit, ce și-a croit drum spre uter, spunând: „Sunt hotărât să rămân aici”. Deodată comunică cu estrogenul și progesteronul și le spune: „Rămân aici, protejați-mă!”. Rezultă acest făt tridimensional incredibil care în 44 de zile devine ceva pe care îl poți recunoaște și după 9 săptămâni e un fel de ființă umană în miniatură. Minunea legată de acest lucru: cum de există acest mecanism biologic în corpul nostru care vede această informație?

Vă voi arăta ceva unic. Iată o inimă umană la 25 de săptămâni. Sunt doar două fâșii. Precum un origami uimitor, celulele se divid cu o rată de un milion de celule / secundă la 4 săptămâni, și cresc peste celelalte. La 5 săptămâni, poți să vezi atriile și ventriculele precoce. La 6 săptămâni, aceste pliuri cu papila din interiorul inimii pot să tragă în jos valvele din inimă până când inima e dezvoltată – și la fel și întregul corp uman. Magia acestor mecanisme din interiorul fiecărei structuri genetice care spune fiecărei celule nevoase unde să meargă – complexitatea acestor modele matematice legate de cum se întâmplă aceste lucruri depășesc înțelegerea minții umane.

Deși sunt matematician, mă minunez cum de aceste seturi de instrucțiuni nu greșesc când contruiesc o ființă umană. E un mister, e magie, e amprenta divinității. Apoi analizezi viața unui adult. Priviți acest fascicul de capilare. E o structură microscopică. Când ai nouă luni și vii pe lume, ai circa 97.000 km de vase sangvine în corp. Doar 1,6 km sunt vizibili, restul de 95.000 km transportă nutrienți și reziduuri. Complexitatea unui asemenea sistem depășește înțelegerea umană și matematica din ziua de azi.

Și setul acela de instrucțiuni de la creier la celelalte părți ale corpului – uitați cât e de complex. Cum de știe corpul că circumvoluțiile stochează mai multă informație? Puteți vedea cum se dezvoltă creierul copilului – e unul din proiectele la care lucrăm acum. Lansăm două studii noi și scanăm creierul copiilor din 6 în 6 luni, de la naștere până împlinesc 6 ani – vom studia circa 250 de copii – și vom vedea exact cum se dezvoltă circumvoluțiile minunate ale creierului pentru a crea amintiri și minunea ce suntem noi.

Nu e vorba doar de propria noastră viață, dar cum de înțelege corpul femeii să se construiască pe sine însuși și cuprinde cunoștințele care îi permit să devină un sistem imunologic și cardiovascular, care, de fapt, e un sistem mobil ce poate să hrănească, să creeze acest copil într-un mod care ne depășește înțelegerea – să creeeze magia vieții, care suntem noi?