Blog

„Viitorul este pro-viață” este tema Lunii pentru viață și a Marșului pentru viață din acest an.

Îmi doresc un viitor pro-viață pentru că știu că nu se poate altfel! Nu se poate ca o societate să reziste pe termen lung, și cu atât mai puțin să se dezvolte spre binele oamenilor, dacă nu îmbrățișează și nu cultivă o cultură a vieții. A fi pro-viață nu este obligatoriu, dar viitorul se construiește doar prin viață.

O societate care nu învață să aibă grijă de copiii ei nu are cum să aibă viitor, pentru că o societate este atât de puternică și de rezistentă pe cât este de capabilă să poarte de grijă și să îi apere pe cei mai vulnerabili membri ai ei.

Un viitor pro-viață înseamnă înțelegerea că omul este om indiferent de orice caracteristici personale și că viața este un dar unic și irepetabil, dar că viața este vulnerabilă și are nevoie de sprijin. Un viitor pro-viață înseamnă un viitor construit de un prezent în care ne dorim și facem eforturi pentru ca fiecare viață umană să fie prețuită și protejată, din primul moment în care ea apare, cel al concepției, și până la finalul ei natural.

Un viitor pro-viață este un viitor înnobilat prin înțelepciune și fapte. Din trecut, avem de învățat lecția vulnerabilității vieții, mai ales din ultima sută de ani, brăzdată de genocide. În prezent, avem de construit mecanisme eficiente de sprijin, care nu sunt doar plase de siguranță socială, ci au ca rădăcină dragostea de aproapele, iar aceasta, la rândul ei, își are rădăcina ultimă în chipul lui Dumnezeu în om și în conlucrarea cu Dumnezeu.

Viitorul pro-viață trebuie construit în mod activ, doar așa va exista. Există un proverb care spune că nu se face primăvară doar cu o floare, dar om lângă om și activitate lângă activitate alcătuim o primăvară a vieții! Ea e speranța viitorului dorit.

Viața se ocrotește în unitate

Marșul pentru viață este un prilej unic de unitate între oameni. Fiecare venim din zona noastră profesională, zona noastră de vârstă, unii tineri, alții vârstnici, unii singuri, alții cu familii, și ne regăsim împreună. E o bucurie să vezi oameni cu același crez și să conlucrezi cu ei.

Această unitate nu este doar între cei de față, ci simți că ești împreună cu oameni de pretutindeni – Marșul pentru viață se organizează în foarte multe țări din lume și organizatorii își trimit reciproc mesaje de susținere.

Mai mult decât atât, există înaintași care au apărat viața, care au apărat adevărul și binele. Este o unitate mai presus de cele văzute și de aici.

La Marșul pentru viață arătăm că suntem mulți care iubim viața, care prețuim viața, care dorim să ocrotim viața în toate stadiile ei de dezvoltare. Ne adresăm în special femeilor în criză de sarcină și copiilor lor, făgăduindu-le că vor avea soluții, sprijin și oameni care să le ofere acestea. Îi încurajăm să ne ceară ajutorul.

Marșul e ca un strigăt: „Hei, suntem aici, vrem să te ajutăm, cheamă-ne!” E minunat ca cineva să afle că este iubit și prețuit fără a fi cunoscut, este o încurajare de a ieși din însingurarea dată de criză.

Haideți la Marșul pentru viață! Haideți să construim împreună viitorul pro-viață!

Trei sms-uri pentru viață

Fiecare viață este un dar, fiecare om este infinit de prețios și imposibil de înlocuit, fiecare om poate fi o bucurie pentru cei din jur și cei din jur pentru el.

De ce să pierdem pe unii dintre noi, de ce să fim indiferenți când suferința și frica conduc la pierderi de vieți, când există soluții pentru mamă și copil?

E firesc să ne dedicăm unei lucrări care sprijină fiecare ființă umană să fie tratată cu demnitate și să se bucure de viață, așa cum și nouă ni s-a dat șansa să ne bucurăm de viață.

Teodora Diana Paul,

Președintele Asociației Studenți pentru viață București