Blog

Școala de vară „Viitorul este pro-viață”, care s-a desfășurat în perioada 1-6 august 2023, la Mănăstirea Coșula, a adus împreună peste 20 de liceeni din Iași, Suceava, Botoșani și Ialomița pentru a afla ce înseamnă și ce presupune o cultură a vieții.

Acest proiect se află la cea de a cincea ediție și a avut loc pentru prima dată în zona Moldovei, fiind organizat de Asociațiile Studenți pentru viață București  Studenți pentru viață filialaIași și România pentru viață.

Programul a integrat mai multe ateliere interactive și de informare: istoria  mișcării pro-viață în România și în lume; „Etica avortului”, susținută Calum Miller, medic britanic, absolvent    al Universității Oxford; „Fundamente filosofice ale mentalității contraceptive” și „Identitatea embrionului uman”, susținute de Petru Cernat, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, precum și un atelier de consiliere a femeilor aflate în criză de sarcină, susținut de Alexandra Nadane, coordonator al centrelor pentru femei aflate în criză de sarcină „ROUA”. Cunoștințele dobândite au fost aplicate în cadrul unor jocuri de rol și al unui atelier de dezbateri academice, susținut de Răzvan Popovici, consilier parlamentar, și Vlad Țuțurlan, președinte ASCOR Bacău.

Consider că școala de vară pro-viață este o experiență foarte benefică pentru dezvoltarea generației noastre de tineri. Informațiile oferite aici sunt extrem de folositoare, mai ales că acest subiect nu prea este abordat în școli și nu primește destulă atenție în spațiul public. Cel mai mult mi-a plăcut prezentarea despre momentul în care începe viața și despre dezvoltarea sarcinii. M-a ajutat să realizez cât de gravă este problema lipsei de informare în România. Sunt bucuroasă că am luat parte la aceste activități și sper sa mai am oportunitatea de a participa și în alte tabere pro-viață. (Elena, clasa a 10-a)

De ce să ne implicăm la tinerețe pentru a susține viața? Nu poți avea viitor dacă nu ești astăzi pro-viață. În perioada tinereții suntem foarte viguroși, extraordinar de emoționali, empatizăm foarte ușor. Așa stând lucrurile, problematica pro vita are nevoie de sensibilitatea tinerească și de avântul tineresc, pentru a face din societatea în care trăim o societate cu un viitor pro-viață, ne-a mărturisit Petru Cernat, lector la Facultatea de teologie din Iași.

Ceea ce m-a motivat să particip la Școala de vară „Viitorul este pro-viață” a fost faptul că a susține viața înseamnă a prețui darul oferit de Dumnezeu, iar un alt lucru a fost dorința de a-mi consolida cunoștințele pro-viață, de a cunoaște alți tineri minunați cu aceleași valori. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult în această tabără a fost felul în care ni sau oferit și explicat anumite informații legate de viața omului încă de la concepție. – Alexandra Flutur, clasa a X-a

Am venit aici din partea departamentului Pro-Vita Iași. Această tabără m-a făcut sa realizez cât de mult mă bucur pentru faptul ca trăiesc și am o viață. Consider ca ar trebui sa fim educați într-un mod cât mai înțelept pentru a conștientiza cât de importantă este viața, care începe la concepție. – Anastasia Bălan, clasa a XI-a

Particip la această tabăra cu scopul de a-mi întări convingerile pro-viață, cu ajutorul argumentelor științifice și teologice, dobândite în urma diverselor conferințe.  Am învățat faptul că a fi pro-viață înseamnă a susține fătul nenăscut și femeia în criza de sarcina și este o sincera declarație de iubire fata de Dumnezeu și creația Sa. – Ioan Iovu, clasa a XI-a

Ceea ce m-a determinat să particip a fost tema întregii tabere și mai exact „pro-viață”. Este prima mea tabără și am zis să nu ratez o astfel de oportunitate. Pe lângă proaspetele relații formate între noi, participanții, am avut șansa să învăț și să-mi dezvolt latura profesională în ceea ce privește a fi pro-viață. Una dintre activitățile mele preferate a fost seminarul ținut de domnul Petru Cernat, care ne-a vorbit despre identitatea embrionului uman. – Croitoru Bianca, clasa a XII-a

În perioada 22-27 august 2023 va avea loc la Mănăstirea Caraiman Școala de vară „Viitorul este pro-viață” dedicată studenților. Această școală de vară este ceva inedit în România prin tematica și diversitatea atelierelor pe care le propun organizatorii. Puteți urmări activitatea acestor tineri pe site-ul Studenți pentru Viață, sau paginile de Facebook și Instagram.