Blog Știri

foto alexsâ

de Alexandra Nadane

Am auzit prima dată de problema femeii când nu intrasem încă în adolescență. Cu elanul vârstei de 12 ani, m-am hotărât să îmi dedic viața, sau măcar o parte a ei, apărării drepturilor femeilor.

EGALITATE

Am auzit prima dată de problema femeii când nu intrasem încă în adolescență. Cu elanul vârstei de 12 ani, m-am hotărât să îmi dedic viața, sau măcar o parte a ei, apărării drepturilor femeilor. auzit pe scările tramvaiului. Nu este loc în spațiul acestui editorial să povestesc cum am ajuns la concluzia că inamicii femeilor nu sunt bărbații și că drepturile femeilor nu trebuie să fie cucerite de la bărbați. Scriu doar atât: că, deși avorturile sunt în general decise de bărbați, avorturile selective sunt decise de femei care vor să aibă băieți! Dacă veți vedea documentarul It’s a girl, veți înțelege clar această realitate.

De fapt, binele unui bărbat se află alături de o femeie și binele unei femei se află alături de un bărbat. Așadar, ceea ce pare un inamic este chiar ajutorul cel mai important. Nu numai important, ci de neînlocuit. O femeie aduce în viața unui bărbat ceea ce el nu are, iar un bărbat aduce în viața unei femei ceea ce ea nu are. Bărbatul și femeia sunt complementari fizic și psihic. Cel mai clar se vede această realitate în faptul că, pentru a apărea o nouă viață umană, este nevoie de un bărbat și de o femeie: în absența unui spermatozoid și a unui ovul, nu există concepție.

Concluzia este că un bărbat se va împlini ca om numai alături de o femeie, iar o femeie se va împlini ca om numai alături de un bărbat.

COMPLEMENTARITATE

Am ales pentru copertă imaginea a doi miri, pentru că atunci cei doi sunt într-un moment pentru care s-au pregătit întreaga viață. Familia este cadrul în care egalitatea și complementaritatea se manifestă prin excelență. Dar trăim în secolul XXI, iar postmodernitatea redefinește sau vrea să redefinească totul. Inclusiv familia. Unii consideră că au și reușit.

De ce se dorește redefinirea familiei? Când cineva vrea să schimbe ceva, înseamnă că nu este mulțumit de starea de lucruri. Familia a fost dintotdeauna reperul fundamental al persoanei și al societății. Ca urmare, o familie mai solidă înseamnă persoane mai împlinite și o societate mai bună.

În istoria omenirii există exemple pentru fel de fel de conviețuiri. Dintre toate, în conștiința majorității oamenilor, indiferent de momentul istoric, a rămas ca viabilă familia alcătuită din bărbat și femeie, împreună cu copiii lor. Mai poate face față acest tip de familie aspirațiilor oamenilor din secolul XXI? Da, pentru că el se bazează pe complementaritatea naturală dintre bărbat și femeie! De fapt, soluția la problemele familiei nu este redefinirea acesteia, ci aprofundarea ei. Bărbatul să fie foarte bărbat, iar femeia, foarte femeie. Astfel, fiecare va aduce ceva unic, neprețuit și potrivit pentru celălalt, împlinindu-se atât pe sine, cât și pe celălalt.

Acesta este firea lucrurilor. Plasarea în afara ei generează, pe termen lung, la nivel personal, drame personale, iar la nivel public tragedii precum cele născute de orice utopie. A ține cont de această fire a lucrurilor reprezintă, la nivel personal, temelia unei împliniri, iar la nivel public garanția stabilității și continuității.