Blog

untitled

Wisin, celebrul cântăreț sud-american de muzică rap, şi soţia sa, Yomaira, au împărtăşit de curând experienţa din perioada sarcinii, iar mai apoi a naşterii fetiţei lor diagnosticată cu Trisomia 13.

Studiile au arătat că doar 31% din copiii diagnosticaţi cu Trisomia 13 sau Sindromul Patau trăiesc mai mult de o lună şi doar circa unul din 10 copii trăiesc mai mult de un an.

În majoritatea cazurilor, atunci când afecțiunea este depistată prenatal, se recomandă avortul, pe motiv că apar defecte structurale, anomalii ori retard, dar şi din cauza numărului relativ scăzut de copii care trăiesc mai mult de o lună după naștere. Cei doi soţi au avut de înfruntat exact această propunere, când, la cinci luni de sarcină, li s-a sugerat avortul.

Wisin şi Yomaira, care mai au doi copii, au refuzat să-l ucidă pe cel de-al treilea și au ales să se lase în mâna lui Dumnezeu. Într-o emisiune TV la care a fost invitată, Yomaira a pledat pentru vieţile tuturor copiilor cu dizabilităţi, precum fiica sa, căreia i-au pus numele simbolic Victoria.

„Nu vă avortaţi copiii, chiar dacă doctorii vă recomandă!” a spus Yomaira.

„Doctorii încearcă să vă convingă că avortul e în regulă, dar nu asta e calea pe care vrea Dumnezeu s-o alegem, pentru că nu noi suntem cei care să decidem viaţa sau moartea unei fiinţe umane, nici măcar a propriului copil. Avem încredere că Dumnezeu are un plan perfect, chiar dacă nu ştim de ce, sau nu ştim cum. Până acum, Victoria şi-a îndeplinit fiecare rost pe care îl avea de împlinit din momentul în care am aflat starea ei.”

Yomaira a mai spus că ea şi soţul ei au refuzat categoric avortul, fiind siguri de faptul că au primit acest copil de la Dumnezeu cu un scop şi că sunt pregătiţi, atât ei, cât şi ceilalţi doi copii să o accepte şi s-o iubească pe micuţa Victoria aşa cum este.

În prezent, micuţa este încă în spital, iar asta nu din cauza Sindromului Patau, ci a faptului că a avut o greutate scăzută la naştere şi câteva probleme respiratorii. În orice caz, cuplul a anunțat că starea ei e stabilă şi că familia e mereu aproape de ea.

În Irlanda, organizaţia Every Life Counts (Fiecare Viaţă Contează) a format o coaliţie a părinţilor aflați în situații precum a lui Wisin şi Yomairei, care pledează pentru o alternativă umană la avort în cazurile dificile. Această inițiativă este parte dintr-o mişcare mai mare de înfiinţare a instituțiilor de îngrijire prenatală pentru copiii cu dificultăţi, prin care întreaga familie beneficiază de îngrijire pluridisciplinară.

Un studiu recent publicat în American Journal of Medical Genetics arată că mulţi părinţi au întâmpinat reacţii negative din partea cadrelor medicale cu privire la copiii care au fost diagnosticaţi cu Trisomiile 13-18. Cu toate acestea, 91% dintre părinţii care au continuat sarcina spun că ar face aceeași alegere – deşi mulţi dintre aceşti părinţi nu au avut centre de îngrijire prenatală la care să apeleze.

În unele țări din America Latină, doctorii care doresc să protejeze viața copiilor nenăscuți au început să înființeze centre de îngrijire prenatală. Un astfel de centru este Acompañares (Însoțitorii) al Universității Catolice din Chile.

Pe Instagram şi Facebook, Visin a publicat prima fotografie cu micuţa Victoria, imaginea cu mânuța fetiței și mâna soției, însoțită de o mulţumire specială:

„Mulţumesc DUMNEZEUL MEU PENTRU MARE MILA TA, mulţumesc tuturor pentru urările şi comentariile voastre, continuăm lupta alături de #Victoria”

În primele trei zile, postarea a avut 75.000 de like-uri şi circa 2.000 comentarii, majoritatea gânduri bune şi binecuvântări.

Iată două dintre comentarii.

Francisco Ayala Gutierrez: Wisin, cred că e momentul să ridici ochii către Dumnezeu. Chemarea ta pe drumul Său a fost mereu acolo, de tine depinde dacă accepţi sau renunţi. El are familia ta în palmă, nu te-a lăsat nici măcar un minut, dar e momentul să laşi totul şi să-L urmezi. Binecuvântări pentru tine şi pentru familia ta din Mexic.

Prisma Garza: Timp de trei ani eram super bine din punct de vedere economic, aveam totul şi recunosc că eram în nori… Cu cel de-al doilea copil pe drum… Când a venit pe lume a venit cu o malformaţie congenitală la inimă, mi s-a prăbuşit lumea şi m-a făcut să descopăr lucrurile cu adevărat importante. Azi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că mi l-a trimis pe fiul meu cu o inimă diferită ca să o schimbe pe a mea. Binecuvântări pentru #Victoria.

Primi doi copii ai familiei apar într-o altă postare, iar textul care însoțește imaginea lor arată că experiența cu Victoria l-a făcut pe cântăreț să prețuiască și mai mult familia:

„DUCÂND LA ŞCOALĂ COMORILE MELE. BUCURĂ-TE DE FAMILIA TA, VIAŢA E FRAGILĂ. #benedicionesparatodos”

untitled1

Surse: LifeSiteNews, Facebook